Håll din sida levande!

Din webbplats blir mer intressant om den uppdateras ofta. Helst ska kunderna hitta något nytt varje gång de besöker sidan.

Vad händer i ditt företag?
Använd elementet Nyhetsflöde för att skapa en mini-blogg om livet som företagare, presentera produktnyheter eller länka till intressanta sidor på nätet.

Läs mer om hur du skapar ett nyhetsflöde här.

Artikel i Hippson 14/3-18

Statistik och kortfakta om ridsport

 • Fritid och tävling för en halv miljon svenskar
 • Sveriges näst största ungdomsidrott (7-25 år), bara fotbollen är större, baserat på LOK-stöd (RF, 2015).
 • Den sjätte största sporten i Sverige totalt, sett till antal aktiva i idrott (RF, 2015).
 • Ridsporten har högst andel kvinnor (90%) av alla Sveriges idrottsförbund (RF, 2015)
 • En av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning.
 • Cirka 5 miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor (2014).
 • Svenska Ridsportförbundet har drygt 153 400 medlemmar, varav 90% tjejer (2016).
 • 125 000motions- och lektionsryttare.
 • 4 000 ryttare med funktionsnedsättning.
 • 895 klubbar (2016).
 • Drygt 450 av klubbarna driver ridskola (2014).
 • Cirka 9 500 av hästarna, varav runt 60 procent ponnyer, är i tjänst på landets ridskolor (2011).
 • Nästan hälften av alla ridskolor erbjuder verksamhet för ryttare med funktionsnedsättning.
 • 216 395 utbildningstimmar under 19 789 arrangemang med totalt 156 071 deltagare. Det placerar ridsporten på andra plats, bakom fotbollen, vad gäller studieverksamhet inom RF:s medlemsorganisationer (Utbildningsmodulen/SISU Idrottsutbildarna 2015).
 • Ridsporten är öppen för och har aktiva i alla åldrar.
 • Inom alla grenar utom voltige tävlar män och kvinnor - pojkar och flickor - mot varandra på samma villkor.
 • 19 ridsportdistrikt från norr till söder.
 • Ridsportförbundet driver en omfattande verksamhet för utbildning av ideella ledare.
 • De flesta förtroendevalda är 
 • Det finns aktiva ungdomar (under 25 år) i alla beslutsgrupper från lokal till central nivå.
 • Värdet av det ideella arbetet inom ridsporten uppskattas till 280 miljoner kronor årligen (2012)
 • Utbildar årligen runt 500 ungdomsledare och 50-60
 • Anordnar årligen yrkesprov för cirka 500 hästskötare och ca 70ridlärare. (2015)

Tävlingsstatistik 2016

 • Drygt 378 700 tävlingsstarter inom ridsporten gjordes under 2016. Hoppning är den största grenen med 75%, dressyr 22%, fälttävlan 2% och övriga grenar 1%. Till övriga räknas paradressyr, körning, distansritt och working equitation. Inom körning tävlar man i enbet (en häst), par (två hästar) och fyrspann (fyra hästar).
 • Drygt 37 500 hästar med aktiv tävlingslicens 2016.
 • Drygt 29 600 ryttare med aktiv tävlingslicens 2016.

 

Källa: Svenska Ridsportförbundet

 

 

Pressmeddelande 1 juli 2018

Schlagervinnare och pilot med högtflygande planer

Kan man efter att ha suttit på en häst endast en gång under sitt liv på 4 månader lära sig att rida och duellhoppa mot Richard Herrey? Ja, om man heter Magnus Bäcklund och är schlagerartist och pilot, för då är man varken rädd för höjder eller utmaningar.

Fredagen den 3 augusti på bästa publiktid kommer alla besökare på Linköping Horse Show få uppleva en hoppduell mellan Richard Herrey och Magnus Bäcklund.

När Magnus Bäcklund som huvudartist uppträdde på vinterns stora ryttargala i Östergötland, fick han frågan om han ville lära sig att rida och duellera i hoppning under Linköping Horse Show 4 månader senare.

Efter en viss betänketid bestämde sig Magnus med skräckblandad förtjusning för att övervinna sin rädsla för hästar och anta utmaningen. Men på ett villkor – att han själv fick bestämma vem han skulle duellera mot. Nu, en månad innan duellen kan Magnus hoppa en enklare bana med låga hinder. ”Magnus måste finslipa på känslan och inte vara så teoretisk. Magnus har mycket bra balans, är träningsvillig men måste lita på sin egen förmåga att bemästra hästen”, säger tränaren Sofia Bengtsberg. Hästen Lilleman, en rutinerad hopphäst har verkligen blivit Magnus ”partner in crime”. Lilleman som mutas med godsaker innan uppsittning, gör allt som Magnus ber om. Magnus själv säger ”Det här är än så länge Lilleman som gör allt, jag hänger bara med”

De båda artisterna har många likheter - de har båda vunnit Melodifestivalen och deltagit i Eurovision Song Contest. Ingen glömmer väl Herreys vinst i Luxemburg med låten Diggi-loo diggi-ley. Båda är dessutom orädda, envisa och vill inte förlora.

Artisten, radioprofilen och numera även politikern Richard Herrey är uppväxt med hästar och red mycket som barn. Mest på fart och inte så mycket skolad ridning. Richard älskar att damma av ridstövlarna och ställa upp i kändishoppningar vilket han gör med jämna mellanrum. ”Nu är det länge sedan jag red så lite ringrostig är jag allt. Men jag lovar att verkligen ge Magnus en match” säger Richard med ett skratt.

Pressmeddelande 27 juni 2018

Vaknade upp utan ben – nu siktar Felicia mot Tokyo 2020

Felicia Grimmenhag blev påkörd av en fortkörare. Hon var i praktiken död i 15 minuter och när hon vaknade upp var båda hennes ben amputerade. Nu vill Felicia berätta om sin väg tillbaka i sadeln och sitt mål - Paralympics 2020.

Torsdagen den 2 augusti kommer Felicia Grimmenhag till Linköping Horse Show för att till häst hålla en inspirationsföreläsning. På bästa publiktid får tävlande och besökare uppleva dressyr på hög nivå och lyssna på en tjej med sällan skådad kämpaglöd.

Till häst nio veckor efter olyckan

”Den dagen förlorade jag mina ben, men jag vann också otroligt mycket annat”, säger Felicia Grimmenhag när hon tänker på olyckan för åtta år sedan. Efter bara drygt två månader satt hon till häst igen och idag är Felicia en av Sveriges främsta i paradressyr. Hon deltog senaste i EM med en fin femteplats och personbästa som resultat. Nu väntar ännu större utmaningar – Paralympics 2020 i Tokyo.

 

Inspirationsboost

Under Linköping Horse Show får vi se Felicia och hennes häst Tarot E utföra svåra dressyrövningar. Samtidigt berättar Felicia hur hon kommunicerar och får Tarot E att förstå hennes hjälper utan skänklar.

 

Felicia berättar på ett gripande och inspirerande sätt om olyckan, sin väg tillbaka och vikten av att sätta mål genom att visa att ”ingenting är omöjligt”. ”Det låter kanske konstigt, men mitt liv har berikats. Jag vill bevisa att jag kan göra så mycket mer”, tillägger Felicia.

 

Linköping Horse Show är en tävling som genomförs på Staby Gård, Linköping, i samarbete med Norsholms Ryttarförening. Nyanlagda fibersansbanor, ny hinderpark av högsta klass, ett dignande prisbord ska locka ryttare från hela landet. Equisport TV direktsänder och en av världens främsta banbyggare, Elio Travagliato, flygs in för att förstärka den internationella karaktär på tävlingarna som arrangörerna vill uppnå. Publiken får uppleva och njuta av inte bara hoppning på hög nivå utan även gourmetmat, pubkvällar med trubadur, clinics och mässa. Lägg där till något så unikt som Wellness Lodge, där det erbjuds behandlingar som massage, klippning och ansiktsbehandlingar.

Pressmeddelande 7 juni 2018

Linköping Horse Show – Premiär för stor sommarhästshow

Nu får Linköping och hela ridsportsverige en ny tävling av internationell karaktär. Bra banor, underlag, uppstallning och banbyggare kombinerat med god mat, mässa, shower och hospitality ska locka såväl hästar, aktiva som en bredare publik.

Linköping Horse Show 27-29 juli och 1-5 augusti 2018 - En helt ny hopptävling med devisen – ”En riktigt härlig hästvecka mitt i Linköping”!

Evenemangsområdet är strategiskt beläget i direkt anslutning till E4. Enkelt att nås till fots, med cykel, buss eller bil och väl på plats finns goda parkeringsmöjligheter.

”Vi vill sätta Linköping på hästsportkartan och visa hur stor hästsporten är idag. Vi vill skapa en tävling där alla ska trivas och dit en bredare publik känner sig välkommen till”, säger Sofia Bengtsberg, initiativtagare till tävlingen.

Internationell karaktär

För att locka ryttarna till tävlingen finns, förutom nyanlagda fibersandbanor och ny hinderpark av högsta klass, ett dignande prisbord och penningpremier till ett totalt värde av närmare en halv miljon kronor!

 

Equisport Tv direktsänder och en av världens främsta banbyggare, Elio Travagliato, flygs in för att ytterligare förstärka att tävlingen får den internationella karaktär som arrangörerna vill uppnå.

Publikvänligt med nytänk

Publiken får uppleva och njuta av, inte bara hoppning på hög nivå, utan även gourmetmat, pubkvällar med trubadur, shower, clinics och mässa. Lägg därtill in något så unikt som en Wellness Lodge, där det erbjuds behandlingar som massage, klippning och ansiktsbehandlingar.

 

Staby Gård Ridcenter är en tränings- och tävlingsanläggning i Linköping. Bedriver inackorderingsstall samt tävlingsstall. I anslutning till anläggningen finns hästklinik och hovslagarsmedja. I samarbete med Norsholms Ryttarförening anordnas Linköping Horse Show. En tävling som ska locka ryttare från hela landet.