ARENA 2030

Världens ledare satte hösten 2015 upp 17 Globala mål genom FN för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen. Genom de Globala målen för hållbar utveckling, även kallat Agenda 2030 kan det här uppnås. I alla länder och för alla människor. Om målen ska fungera måste dock alla känna till dem.

På plats under Linköpings Horse Show bygger vi därför i samarbete med Sida upp Arena 2030; Ett tält med både scen och utställning där dagarna fylls med aktiviteter kopplade till de globala målen. Under hela showen finns det en utställning som berättar mer om de 17 globala målen och hur de påverkar dig i din vardag, både hemma och i stallet. För att göra det ännu roligare kommer vi den 3-4 augusti också ha föreläsningar kring de globala målen kopplat till hästvärlden. Ämnena kommer handla om allt från solceller och morgondagens energi till jämställdhet. Genom att sätta fokus på de stora frågorna hoppas vi kunna väcka en debatt om hållbarhet inom hästnäringen som vi hoppas kan sprida passionen i stallet till världen utanför. Tillsammans kan vi göra stor skillnad!

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta vår projektledare på tobias@globalgeneration.se eller 073 501 24 14.

En introduktion till de globala målen.

Hur kan vi resa mer hållbart.

Hållbara sportevent.

Hästbajs - avfall eller resurs

PROGRAM

Torsdag 2/8 Arena 2030

17.00  Mental träning är hållbar träning

En föreläsning med elitidrottscoachen Rebecka Gabrielsson - presenteras av Staby Gård Ridcenter och By Buteo

By Buteos första "ryttargrupp" diplomeras i slutet av föreläsningen.

Fredag 3/8 Arena 2030

9.30  Start på dagen och intro Agenda 2030
Är du osäker på vad de Globala målen egentligen innebär och vill veta mer? Välkommen till Arena 2030 där dagens moderator Malin Forsgren startar upp dagen med en kortare introduktion till de Globala målen för en hållbar framtid.

10.00  Hur kan vi resa mer hållbart? 
Hästnäringen präglas av många resor och transporter vilket i dagsläget belastar vårt klimat. Lyssna på en kompetent panel som framtidsspanar om nya drivmedel och alternativa transportmedel som kan göra både hästnäringens och vardagens transporter mer hållbara.

11.15  Hållbara event - Är det möjligt?
Hur arrangerar man ett egentligen ett hållbart event? Vem har bäst förutsättningar att driva utvecklingen för att göra fler event hållbara? Vi har samlat arrangörer, regionala företrädare och sponsorer som tillsammans försöker reda ut framtiden för eventnäringen, sett ur ett hållbarhetsperspektiv.

14.30  Hästnäringen i ett förändrat klimat.
Med den extrema torka som just nu drabbar Sverige är frågan om vatten och energianvändning inom lantbruk mer aktuell än någonsin. Hur säkerställer vi en långsiktigt hållbar hästnäring och lantbruket i en värld med ett allt mer extremt klimat? Missa inte ledande experter diskutera detta i Arena 2030.

15.30  Hästbajs - avfall eller resurs
Hästgödsel är för många stall ett stort problem med en stor kostnad att hantera. Kan vi ändra sättet vi ser på hästgödsel, från avfall till resurs? Fredagen den 4 augusti har vi bjudit in experter till Arena 2030 som hjälper oss att lyfta frågan.

Lördag 4/8

9.30  Intro till Agenda 2030
Är du osäker på vad de Globala målen egentligen innebär och vill veta mer? Välkommen till Arena 2030 där dagens moderator Rebecka Gabrielsson startar upp dagen med en kortare introduktion till de Globala målen för en hållbar framtid.

10.00  Hållbart ledarskap i stallet
Stallet är en plats för ungdomar att växa som människor och ledare. Genom rätt uppmuntran och engagemang kan ungdomars intresse och engagemang i stallet hjälpa dem att utvecklas till framtidens ledare. Vad bör man tänka på och hur agerar man? Lördagen den 4 augusti kl. 10-11 delar Christoffer Anderson från Fyrklövern med sig av sin mångåriga erfarenhet av värderingsstyrt ledarskap! 

11.15  Hästgården
"För om vår berättelse kan hjälpa en person är vi tacksamma.”
Många av oss har via P1 dokumentär hört historien om Hästgården. Nu kommer Anna, Jenny och Sophie till Arena 2030 för ett gemensamt samtal. Möt tre olika perspektiv på, för dem, en sanning.

15.00  Hållbar hästnäring - en framtidsspaning
För en hållbar hästnäring krävs samarbete mellan många olika aktörer. Lördagen den 4 augusti kl. 15-16 diskuterar vi i Arena 2030 tillsammans med olika profiler från hästvärlden vart står vi idag och spanar framåt, hur kan vi mötas och enas för att skapa kraft tillsammans?

16.15  Gränslösa möten
Som final i Arena 2030 gör vi lördagen den 4 augusti klockan 16.15-17.15 en djupdykning i hur vi kan skapa fler arenor och mötesplatser där vi bidrar till ett mer hållbart samhälle. Lyssna på historian om hur de har byggt upp nätverket Gränslösa möten och en hel organisation som arbetar för en hållbar framtid.