Hur fungerar den botande Thai massagen?

Thai massage verkar på "Sen" linjer- de botande energiska linjerna I kroppen som strömmar igenom " Prana " - kroppens egen naturlig botning.

Thai massage som en stor fördel till...

Rygg, nacke och skuldror, smärta och stelhet . 
Ångest , stress och spänningar .
Huvudvärk och ögonspänning .
Sömnlöshet .
Andningsprobiem .
Trög cirkulation .
Muskelspänning .
Sträckning och ryggradsavslappning .
Avslappnade ligament och senor .

Den botande Thai massagen är en underbar terapi.
Den är en djup, lugn och kraftfull lära.
Den friskar upp dig när du blir trött och kopplar av dina sinnen när de surrar!

o Börjar från klientens fötter . Massör använder sina händer , händer, handflator, tummar armbågar och fötter genom att trycka och massera de här "Sen" linjerna och de individuella massagepunkterna för att bryta ner energiska blockar och frigöra kroppens naturenergiska botning och återställa den för att kunna läka klienten.


o Som massage, fortsätter med att jobba på klientens kropp. Blod- och lymfcirkulatlon och accelererar för att kunna avsöndra skadande gifter från klientens kroppssystem.

 

o I följande finns det en lugn och stimulerad arm- och handmassage.


o Massör använder en passiv streckning och en tonad rörelse och för in klienten till stödjande Yoga Asanas och kontrollerande ryggradsvridning. Det återlämnar kilentens kropps energibalans, förbättrar smidigheten, rättar kroppsställning, håller ryggraden flexibel och rörlig, lindrar smärtsam muskelspänning. Nervsystemet blir avslappnat och inre organen blir stimulerade.


o Då fortsätter med de djupa vävnaderna och musklerna på klientens rygg, skuldror och nacke. Spänning och stelning blir släppande och återställer via ett fantastisk välbefinnande sinne.


o Och till slut får klienten en ansiktsmassage, som ger en total avslappning och ro så som att falla i en djup sömn.  

 

De 6 viktiga punkter vid Thaimassage

Yoga: Är en urgammal indisk vetenskap som är baserad på ett holistiskt synsätt och som funnits sedan några tusen år. Yoga betyder "union", en vetenskap som inbringar oss i union med den gudomlige. Yogasanas är ett sätt att sträcka ut muskler, slappna av, lugna ner sig och befria spänningar. Vi använder yogasanas, pranayama (andningsteknik) och meditation för att förberedda oss inför den givande thailändska massagen; många yogahållningar används i Nuad Bo-Rarn. För mottagaren som får de passiva yogafördelarna, har Thai massage beskrivits som "Yoga som verkar som massage" eller "Yoga för lata människor".


Motion: Den thailändska massören rör sig alltid i en jämn rytm och med en välgörande applicerade teknik. Nuad Bo-Rarn är en form av massage som ger en motionsstämning för givare och mottagare.


Meditation: Thaimassagen är given i meditativ ställning och utifrån principen av barmhärtighet. Det rytmiska handgreppet av Thai massage tillför en tillflykt för en naturlig respons mot djup meditation.


Reflexologi: Thaimassage fungerar inte bara som en sorts "passiv yoga" utan också som en form av reflexologi; fokuserat på fötter, händer, öron och ansikte.


Akupunktur: I Nuad Bo-Rarn bearbetar vi energilinjerna (de såkallade Sen linjerna) på kroppen för att få bort spänningar och blockeringar så att energin kan flöda fritt. De här linjerna är likadana som meridianer i den kinesiska akupunkturen men påminner snarare om "nadis" av Ayurvedic som är ett system från Indien. Vid akupunkturen används tummar, armbågar, knytnävar och hälar.


Botbar konst: Är en kombination av yoga, reflexologi, och akupunktur vilket gör Thaimassage en unik botbar konst som integrerar tanke, kropp och själ. Den skall främja för en god hälsa och en god tillvaro i livet.

 

 

Thai Oljemassage

Massagen har använts för att bota sjukdomar sedan forntiden där massagen med ursprung i orientalisk tradition och västerländsk läkemedel. Det finns lika mycket anteckningar om massage som akupunktur, moxibustion och herbalism i den kinesiska medicinska läroboken kallad "Nei-Jing" (3000 f. Kr.). Tekniker för massagebehandling är alltså förklarad i "Ayuravedha" (indisk helig skrift om medicinskt bruk skriven i 1800 f. Kr.).

I Grekland och Rom, är massage en av de huvudsakliga metoderna för att lindra smärta. Fadern av västerländsk läkemedelskonst, "Hippocretes", nämnde att läkare borde ha lära sig hur man masserar. Den rehabiliterande massagetekniken för patienter med hjärtsjukdom publicerades i "Modern lärobok för kardiologi" (1890). Under 1990-talet mixade en svensk gymnast "Per Henrik Link" västerländsk filosofi med kinesisk massagetekniken. Han kallade den nya massagetekniken med olja "svensk massage" som blev populär över hela världen. Senare användes flera aromatiska oljor med utvalda dofter tillsammans med olika massagetekniker och blev känt som aromabehandling. 

Oljemassagens förmåner
Oljemassagen är en mjuk massage på den yttre muskeln utan smärta. Alltså, de flesta människor som inte tycker om obehaglig känsla från tryck- och klämmassagetekniker föredrar denna teknik. Oljemassagen ger en glädjande och en välnjutande känsla, stimulerar uppbyggandet av endorfin hormoner genom en bättre psykopatisk immunologi. Den ger alltså en god hälsa och ger en uppfriskande känsla i hela kroppen samt smärtdämpande och avslappnande.

Thaimassage bygger på en 2500-årig tradition där man använder sig av stretchning, tryck längs så kallade energilinjer samt inslag av akupressur.

Wat Pho är känt som tempel av den liggande Buddha, och är Thailands första öppna universitet under kungens beskydd. Många kunskapsgrenar och vetenskaper är samlade på Wat Pho exempelvis historia, religion, litteratur, kons, kultur, medicinsk vetenskap, fysioterap och apotek.

Wat Pho Thai Traditional Medical och massageskola (Wat Pho TTM) öppnades 1955. Wat Pho TTM är den första thailändska medicinsolan under kontroll av Thailands utbildningsdepartement. Från början erbjöd Wat Pho TTM fyra baskurser i thailändsk medicin vilka är Thai apotek, Thai medicin, Thai obstetrik och Thai massage. I mer än 50 år har många thailändare och utlänningar klarat av Wat Pho TTM kurser och fått arbete inom hälsovård, massage och spa över hela världen. Behandlingar som Thai massage och fotmassage erbjuds på Wat Pho TTM är en av de mest välkända massagebehandlingarna i Thailand.


Massagen utförs på golvet på tunna madrasser och massören använder inte bara sina händer utan hela kroppen, till exempel underarmar, armbågar, knän och fötter. Man behöver inte vara särskilt stark som thaimassör, eftersom den egna kroppsvikten utnyttjas maximalt. Både massören och den masserade har mjuka kläder på sig så att rörligheten inte hindras. Många grepp och ställningar inom thaimassage påminner om yogapositioner. Efter en massagesession brukar den masserade känna sig avslappnad och uppiggad på samma gång. Musklerna känns utstretchade och många upplever en ökad kroppsmedvetenhet. Som thaimassör passar du även själv på att förbättra din rörlighet, kondition och styrka.

Det finns lika många varianter av thaimassage som det finns utövare, men två skolor dominerar: den södra stilen (Bangkok) och den norra stilen (Chiang Mai), som har aningen mjukare grepp än den södra.

 

I thaimassagen ser man till kroppen som en helhet. Problem i en kroppsdel kan ha sitt ursprung i en annan del och kan därmed påverka andra kroppsdelar. Eftersom man i thaimassagen arbetar igenom hela kroppen erhålls en djupare effekt och bättre resultat. Det är en mycket effektiv massageterapi för att lösa upp blockeringar och spänningar i kroppen.


Thaimassagen passar de flesta människor - från idrottare till äldre. Eftersom den är så effektiv när det gäller djup vila och avslappning, är den bra för alla som behöver varva ner eller har stressrelaterade problem. Regelbunden thaimassage sträcker ut leder och muskler till deras normala viloläge och leder till att hela kroppen mår bättre. Med sina unika stretchmoment, är den dessutom bra för människor som är stela och vill öka sin flexibilitet. Effekterna av stretchrörelserna - där patienten har en passiv roll - liknar de som erhålls av yoga. Dess betoning på yttre stimulans genom akupressurpunkter kan även vara bra vid organproblem. Kombinationen av dess metoder gör thaimassagen till en unik kroppsbehandling.

Fotmassage

Fotmassage är en urgammal kinesisk massage. Metoden har använts mer än 3000 år. Massagen förebygger och läker många sjukdomar, till exempel: huvudvärk, spänn, astma, förstoppning, bihåleinflammation och migrän och så vidare. Nervnätet till de inre organen är utspridda över hela kroppen, och anknytande till andra organ såsom huden. Alla av dessa nervsinnen är huvudkärl under fotsulan. Fotmassagen ger en uppiggandeeffekt av den inre organverksamheten, och förbättrar blod- och lymfcirkulationen. Därför är fotmassage en god massage för hälsan. Den thailändska traditionella massagen Wat Po börjar från fotsulan. Metoden stimulerar kroppens vindelement genom att fylla upp och balansera de fyra elementen (mänskliga sjukdomar kommer från obalans av dessa element). Målsättning för bägge typer av massage är liknande. Thaimassagen balanserar kroppselementen och fotmassagen är för att ge uppiggande inre organverksamhet. Vid thaimassage används tummar, handflator, händer, armbågar, knä och fötter, men vid fotmassage används händer, fingrar och en träpinne med kräm eller olja.

Fotmassagens positiva effekter
1. Stimulerar den inre organverksamheten, förbättrar blod- och lymfcirkulation i kroppen
2. Läker många sjukdomar såsom huvudvärk, migrän, stress, astma, njursjukdom m.m.
3. Kan skapa förbättrad relation inom familjen
4. Det är en offensiv hälsovård, för att förhindra sjukdom.


Massagesteg
1. Patienten måste vara lugn och avslappnad
2. Bör massera minst en timme efter måltid
3. Tvätta fötterna inför varje massage
4. Patienten bör dricka ett glas vatten efter massagebehandlingen. Vattnet har till syfte att lösa upp avfallsämnen så att de lättare kan transporteras ut från kroppen


Förbjud och varning vid fotmassage
Massören måste fråga klienter före massagen och får inte utföra fotmassagen om klienten;
1. ätit inom den närmaste timmen
2. är gravid över 5:e månaden
3. har menstruationsperiod
4. har någon hjärtsjukdom
5. är sjuk med förkylning eller influensa