Välkommen till oss

Robert och Anne-Berit Fredriksson Robert och Anne-Berit Fredriksson

Se film hur det fungerar att handla - Mjölk!

Gårdsmejeri & Gårdsbutik

Sörgården Öhm producerar Ekologisk KRAV-certifierad mjölk. 2016 investerade vi i ett eget gårdsmejeri där vi pastöriserar mjölk och yoghurt som sedan säljs i gårdsbutiken under namnet Sörgårdsmjölk. Våra produkter finns även att köpa via REKO-Ringar i Skövde och Tibro, sök på facebook efter REKO-Ring och respektive stad för att beställa varor den vägen!

Mjölken pastöriseras varsamt, men homogeniseras inte. Det innebär att den behåller sin naturliga fetthalt som varierar mellan 3,8-4,5 procent. Du fyller själv din flaska från en mjölkautomat. Mjölken betalas med kort i mjölkautomaten.

Förutom mjölk finns även mild naturell yoghurt med levande yoghurtkultur som säljs färdigförpackad i glasflaska. Glasflaskan kan sedan lämnas i retur i byte mot ny yoghurtflaska, mer info i butiken!  Även yoghurten är endast pastöriserad och inte homogeniserad, den har samma naturliga fetthalt som mjölken. 

Vi säljer 1-liters glasflaskor som kan återanvändas hur många gånger som helst, efter att du diskat dem noga hemma. 15 kronor/flaska. Dessutom finns praktiska väskor som rymmer 3 flaskor att köpa 35 kr/st. Yoghurten och ev. övrgia varor betalas med swish.

Gilla vår facebooksida nedan för att följa vad som händer!

För vägbeskrivning se längst ned på denna sida.

Öppet alla dagar!
Måndag-Fredag 08-20
Lördag-Söndag 09-18

 

KRAV-certifierad Ekologisk mjölk och yoghurt

Hela gården bedrivs ekologiskt. vi har levererat KRAV-certifierad mjölk sedan februari 2008. Den största delen av mjölken levereras till Arla även om vi nu säljer en del av vår mjölk direkt hemma på gården. Vi odlar ca 300 ha åker även allt vi odlar är förstås ekologiskt och KRAV-certifierat. Det innebär att vi odlar utan konstgödning eller bekämpningsmedel, vilket bidrar till att bibehålla den biologiska mångfalden.

Förutom gräs som är den största delen av fodret hos ekologiska kor, äter korna havre, korn, vete och åkerböna som vi odlat själva  Vi odlar själva fodret till våra kor, en liten del ekologiskt kraftfoder köps in när åkerbönorna inte räcker från den skörd som getts. 

Våra kor går fritt i lagården

2013 invigde vi vår nya lagård med mjölkrobot, idag finns ca 85 kor, det brukar vara ca 65-70 kor som mjölkar varje dag, de övriga korna vilar i väntan på en ny kalv. Förutom korna har vi ca 70 ungdjur/kvigor som efterhand blir nya mölkkor. 

Korna går fritt i lagården och mjölkar sig själva, äter och vilar som det passar dem, från 1 maj – september öppnar vi dörrarna och korna går ut och in som de vill.

Från gårdsbutiken kan du genom ett fönster kika på när korna mjölkar sig i roboten eller ligger och idisslar på sina sköna mjuka madrasser!

Följ oss på Facebook

Vi har byggt vårt gårdsmejeri och gårdsbutik med hjälp av stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Syftet med stödet är att öka konkurrenskraften för primärproducenter inom livsmedelsproduktion. Genom att själva förädla våra produkter ges förutsättning för försäljning direkt till kunder på en lokal marknad.