Sidene er under omarbeiding. Flere filmer kommer på denne siden.

Guovssahasa nieida

The Northern Light, a dancer and a Sami reindeer herder are the main characters in this experimental dance film, inspired by an old narrative that names The Northern Light as the souls of dead virgins dancing through the sky. The film is developed by improvisations in co-operation between filmmaker and dancer, and the music is based upon recordings.

The fil mhas been screened on festivals in Norway, Finland, Sweden, Great Britain, France, The Netherlands, Germany, Canada, USA, Brazil, New Zealand, South Africa, Japan, Nepal.

Produced by Siivet AS Director, photo, editing, music by Anstein Mikkelsen Dancer Sunniva Huglen Actor Per Inge Guttorm Johansen

Den siste nomade?

Er det fortsatt plass til samisk reindrift i et moderne samfunn? Filmen viser hvordan et naturfolk, bit for bit, mister beitelandet. Etter ti år som journalist valgte Alf Johansen reindrift som levevei.

”Den siste nomade” er først og fremst en film om de utfordringene reindriften møter utenfra. Men det er også en film som viser noe av det daglige og gode liv i fjellet. Filmen bygger på Alf Johansens erfaringer som politisk journalist på 1970 og 1980-tallet, og hans 30 år som aktiv reindriftsutøver siden den gang.

Ná eallin jorrá

"Denne livsstilen ebber ut før meg ... "

Dagny Larsen i Iggaldas i Porsanger er sannsynligvis en av de siste som har levd den sjøsamiske livsformen i all sin bredde, og med språket og de gamle kunnskapene i behold. Når hun slakter den siste sauen betyr det derfor et historisk vendepunkt for en samisk kultur og livsform som er langt eldre enn tamreindriften.

Dokumentaren om sjøsamekvinnen Dagny Larsen kan sammenlignes med Per Høstīs dokumentasjon av endringene i reindriften på begynnelsen av 60-tallet. I likhet med Per Høstīs skildring av den siste reinflyttingen på tradisjonelt vis, skildrer filmen "Ná eallin jorrá" ("Livshjulet") et vendepunkt for en gammel samisk tradisjon.

Boazodollui dahje máilbmái? Reinjentas dilemma

Skal hun bli reindriftsutøver eller journalist? Dette er dilemmaet til Ann Helen Guttorm Johansen (14) fra Lakselv. Anstein Mikkelsen i Siivet har festet tankene til film.

I noaidens fotefar

Den samiske-norske noaiden Johan Kåven var viden kjent. Han foretok stadig lange reiser for å helbrede folk. Han var høyere enn de fleste. Håret var bustete. Nesa var stor og øynene skarpe. Det var som om blikket hans gikk rett gjennom deg. Beretningene om noaiden, mirakelmannen Johan Kåven, er mange og lever fortsatt på folkemunne i Porsanger, som de siste rester av en muntlig fortellertradisjon.

Ved sin død i 1918 var Johan Kåven kjent over hele Nordkalotten for sine synske og helbredende evner. Der doktor, prest og lensmann måtte gi tapt, lyktes Kåven..

Gávcci jahkodaga

Dokumentarfilm om de samiske årstidene. Samenes liv følger årstidene. Til de åtte årstidene hører ulike gjøremål. DVD-en inneholder en kort film for hver årstid, samt en forfilm hvor vi blir kjent med de menneskene vi møter i filmen. Læremiddel for grunnskolens mellomtrinn og ungdomsskoletrinn.

Anstein Mikkelsen - Dokumentar - Nordsamisk - DVD - 9 filmer á 10–12 min. Klikk på bildet for å komme til nettbutikk.

Skábma – mørketid

Skábma – mørketid – er samenes benevnelse på den perioden av året da solen er under horisonten hele døgnet. Denne filmen dokumenterer at mørketiden er full av lys. Naturens folk har ulike gjøremål også i mørketiden. Fire temafilmer, spilletid: 20 min.

Anstein Mikkelsen - Dokumentar - Samisk, norsk - DVD. Klikk på bildet for å komme til smakebiter fra DVDen. Klikk på overskriften for å komme til nettbutikk.

Lebesbymannen

Anton Johansen, også kalt Lebesbymannen var fisker og småbruker fra Lebesby i Finnmark. Etter at han i en åpenbaring i ung alder så to av sine brødre omkomme på et skjær fikk han rykte på seg for å ha spesielle evner.

I sitt hovedsyn natten til 14. November 1907 så han bl.a. første verdenskrig, Titanics forlis og en hel del andre sykdommer, ulykker og kriger. Ingen ville høre på ham i Lebesby, så han dro ut for å advare verden. En entusiast fulgte ham med unike filmopptak helt til Berlin i 1918 til 1919. Gjennom stills, gammel arkivfilm, mennesker som møtte ham, steder han oppsøkte, nøstes han fram fra flere vinkler. Hvem var han og hva drev ham?

Blå dager og gylne netter

De lever livet mange drømmer om. Tre mennesker ved den store Porsangerfjorden, i nesten folketomme bygder. Vi følger dem gjennom den lange mørketida da lyset er en luksus, til de lyse nettene under midnattssola. Vist på NRK

Laget av Anstein Mikkelsen.

Du kan se filmen på NRKs nett-tv ved å klikke på bildet. Virker bare i Norge. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren).

.

Suksessfull dansefilm

.