Fem nye kvenske filmer fra Siivet

 – Kvenenes historier kjenner ingen grenser, derfor vil de også leve videre. Dette sier sangeren og musikeren Trygve Beddari. I fem nye episoder av serien Kvenske historier møter vi svært så levende kvenske kulturuttrykk.

Trubadurene

KOMMER

Sammen med kona Anne Margaret Nilsen reiser Trygve Beddari rundt og formidler kvensk kulturarv. Og sammen med danseren Astrid Serine Hoel bringer de også kulturen inn i den nye verden gjennom forestillinger for barn.

Fra mor til datter

KOMMER

I familien Gjertsen i Lakselv går kvinnene i familien mot strømmen. Både bestemor, mor og datter jobber aktivt for at arven fra deres kvenske røtter skal bringes videre.

Bestefars elvebåt

KOMMER

Det fantes bare noen få rester igjen av elvebåten brødrene Tretin-Jouni og Tretin-Anti i Børselv bygget. Men brødrene Dagfinn og Øyvind Lindbäck klarte likevel å bygge en kopi av denne tradisjonelle båten.

Damp og sang

KOMMER

Ingen steder i Norge har så mange badstuer per innbygger som Vadsø. Da kvenene kom til byen ved Varangerfjorden på 1800-tallet, brakte de med seg saunatradisjonene. Siden da har de dampende badene vært en viktig del av Vadsøfolkets liv.

Filmturistene

KOMMER

Norges første filmturisme fant sannsynligvis sted i Skoganvarre i Porsanger. Etter premieren på den populære filmen Laila i 1929 strømmet turister til for å se fossen der den mest dramatiske scenen ble filmet.  Seks år gammel ble Sverre Opdahl øyenvitne til opptakene da han fulgte siun far på jobb hos filmteamet.

.

TIDLIGERE KVENSKE KORTFILMER

Hestekarer – Hevosmiehet

GRATIS FILM – på NRKs sider

– Vi har ført hestesporten på land. Kurt Roger Pedersen i Lakselv forsøker å ta vare på gamle kvenske hestetradisjoner. Han har samlet og tatt i bruk det spesielle hesteseletøyet kvenene brakte med seg fra Sverige, Finland og Karelen. For å videreføre tidligere tiders travløp på fjordisen er han nå, ammen med andre i ferd med å sluttføre arbeidet med en travbane i Lakselv.

Fiskeren – kalastajaa

GRATIS FILM – på NRKs sider

I ”Pikku-Suomi” – Lille Finland som Bugøynes også kalles har havet alltid vært livsgrunnlaget. I 1989 satte befolkningen på det lille stedet ved Varangerfjorden inn en annonse i Dagbladet der de søkte etter et nytt sted å bo. Bakgrunnen var problemer innen fiskeri og fiskeindustri. I dag er situasjonen annerledes. Det er på ny mulig å høste av havets ressurser. Leif Ingilæ er en av fiskerne som livnærer seg av fiske på torsk, kongekrabbe og laks, kombinert med turistvirksomhet. – Framtida ser lys ut, sier Ingilæ som er en av mange som fortsatt bruker det finske språket.

Det nattlige brød – Yön leipää

GRATIS FILM – på NRKs sider

Når baker Edvin Hansen starter på jobb klokka to om natta, er det seks timer til ferske brød skal leveres i Karasjok, mer enn sju mil unna. Hansen vokste opp med kvensk eller finsk som morsmål. Mens bruken av språket er på vei tilbake ellers i bygda, er det blitt en viktig ressurs for Edvin. Mangel på norske bakere gjorde at han måtte til utlandet for å finne arbeidskraft. Den fant han blant annet i Estland, og på Lakselv bakeri er arbeidsspråket i dag like gjerne finsk som norsk.

Kaffeost – Kaffijuusto

GRATIS FILM – på NRKs sider

Hva har kaffe med ost å gjøre? Solveig Samuelsen i Børselv har jobbet som kokk hele livet. Med seg har hun de gamle kvenske mattradisjonene. Nå skal hun før de videre til en ung kvinne som nettopp har overtatt ansvaret for en reiselivsbedrift på stedet. Anja Tellervo Hansen har finsk mor og kvensk far og er derfor en av få unge Solveig kan kommunisere med på kvensk. Sammen lager de ”kaffijuusto” og ”ämminpannu”.

Fra Hedmark til Karelen - Hedmarkista Karjalaan

GRATIS FILM – på NRKs sider

Bente Imerslund forlot barndommens Hedmark og studerte finsk. Etterhvert slo hun seg ned som lærer i Nordreisa. Der samlet hun kvenske steds- og personnavn og skrev lærebøker i finsk. Fra kvenene fulgte hun trådene til deres søskenfolk i Finland, Sverige og Ungarn, til Estland og til karelere, vepsere og ingermannlendinger i Russland. Hennes store lidenskaper er isbading og sauna - og karelske piroger.

Snekkervalsen - Kirvesmiehen valssii

GRATIS FILM – på NRKs sider

Med morgensol fra Russland og kveldssol fra Finland ligger Skogoss, inneklemt mellom to naboland. Johan Beddari har tilbrakt det meste av sitt liv i Pasvikdalen, en liten tarm av Norge med en helt spesiell og sammensatt kultur. Johan henter sine kunnskaper fra alle kulturene. Han har levd et liv som reingjeter og snekker, han komponerer egne melodier på trekkspill, driver sitt eget turiststed i selvbygde hytter ved Samettijärvi, han bygger båter, og nå har han startet på byggingen av en reinslede til oldebarnet Mikkel.

Vinger og røtter - Siivet ja juuret

GRATIS FILM – på NRKs sider

Et liv som pilot har brakt Kjell Johansen til de fjerneste kanter av kloden. Han har fløyet hjelpesendinger i krigsområder, transportert sårede og fløyet utstyr og personell til oljeselskaper i ørkenen. Han har sittet bak spakene i Twin ottere i Angola, Etiopia, Burma, Saudi Arabia og mange andre land. Det meste av livet ar han pendlet mellom verdensdeler. Nå nyter han livet som pensjonist i sitt lille hus ved sin barndoms elv, i Lakselvdalen. Derfra legget han ut på en ferd for å finne sine kvenske forfedres slektsgård i Tornedalen på grensa mellom Sverige og Finland.

Ei hiva tøtta - Hyvä tyttö

GRATIS FILM – på NRKs sider

Reidun Mellem lærte aldri sine forfedres mormål som barn. Men hun snappet opp nok til at interessen for språket og kulturen har fulgte henne hele livet. Etterhvert har det blitt en rekke bøker om kvensk og finsk språk og kultur. Hun beskriver Norges frykt for faren fra øst og uvitenheten om den kvenske minoriteten. Da hun fant ektemannen Åge oppdaget hun at også han hadde finske aner via finnskogen. Sammen lærte de seg finsk i voksen alder. Som leder for Norske kveners forbund var hun med på utvikling av kvendrakten, et viktig symbol for en truet kultur.

Fra stein til brød - Kivestä leippää

GRATIS FILM – på NRKs sider

Nils Eriksen i Alta ble dratt med i skiferberget allerede som barn. Siden har han vært der og kombinert skiferdriften med jordbruk og fiske. Selv som pensjonist må han opp til den lille hytta i bruddet i Pæska. Der får han ofte selskap av kollega Idar Suhr. Sammen fører de videre en tradisjon som kvenene i Alta lærte av innflyttere fra de store dalene i sør-Norge.

Meän kieli - meän siivet

Vårt språk - våre vinger

Historiens første dokumentar om kvenene. I sin helet laget på kvensk i en tid da språket fortsatt var dagligspråk for mange mennesker i bygdene Børselv og Lakselv i Porsanger. Vi møter en rekke mennesker som forteller om sitt forhold til språket og kulturen, om livet før og nå, om erfaringer fra fortiden og tanker om fremtiden. Laget av Anstein Mikkelsen med hjelp av Arvid Petterson. Vist på TV2.

Klikk på bildet for å komme til ny side der du kan se forskjellige klipp fra filmen.

Det tause folkets stille død?

En reise i kvenenes verden i fakta og følelser.

- Kvensk var foreldrenes hemmelige språk som de brukte når vi barna ikke skulle forstå. Dette sier tidligere biskop Gunnar Stålset i den første dokumentarfilmen som går dypere inn i kvenfolkets historie, kultur og språk. Sammen med historiker Arvid Petterson og journalist Jannicke Farstad reiser filmskaper Anstein Mikkelsen rundt om i de kvenske områdene i Nord-Norge og derfra videre til Tornedalen på grensa mellom Sverige og Finland og helt til russisk Karelen for å finne kvenfolkets røtter, og svar på spørsmålet: Hva er en kven? Sendt på NRK.

Klikk på bildet for å se filmen. Filmen er også i salg på DVD. Klikk på overskriften for å komme til nettbutikk.

Karine ja kadonu loru

Karine og den forsvunne regla

Dette er den første kvenske barnefilmen som noen gang er laget. Dette er en dramatisert film der personene spiller seg selv.

Kine og Karine vil lage en poplåt, men de mangler tekst til låten. Da kommer Karine på at bestemor Margrethe en gang lærte henne en kvensk regle. Kanskje den kan brukes. Men Karine husker ikke regla. Det gjør ikke bestemor heller. Dermed starter jakten på den forsvunne regla.

Filmen er laget av Monica Iren Hansen, Anstein Mikkelsen og Ingvild Haga. Du kan se filmen ved å klikke på bildet eller overskriften.

Kadonu loru

Musikkvideo

Musikkvideo redigert fra filmen Karine ja kadonu loru. Bygget opp rundt historiens første kvenske poplåt som Harder Johansen komponerte til filmen. Musikkvideoen er redigert av Kathrine Ulstein Johansen og Trine Lise Strømberg.

Klikk på overskriften eller på videoen for å se filmen.

Äitin sanat - Mors ord

Han sammenlignes med Hamsun, Moberg og andre store Han er nordmann, men skriver på et språk de fleste i Norge ikke forstår. Likevel kan han leses av millioner av mennesker. Da Alf Nilsen Børsskog, 72 år gammel,satte seg ned for å skrive sin første roman, støtte han på et helt spesielt problem. For å kunne gjennomføre sin livslange drøm om å skrive en romanserie på sitt morsmål, måtte han selv skape et skriftspråk. Ved å klikke på lysbildeshowet kan du se versjonen som ble sendt på NRK, den er på 30 minutter og tekstet. Ved å klikke på overskriften vil du kunne se den opprinnelige versjonen på 50 minutter. 

Sverres røtter

GRATIS FILM – på NRKs sider

I nesten 90 år har Sverre Opdahl fra Skoganvarre levd i og av den mektige finnmarksnaturen, der hver myr og hver foss forteller en historie. Men som han selv sier - alle ting har en "siste gang". Vi følger Sverre gjennom prosessen med å lage "verdens beste" tjære, fra innsamling av tyrirøtter til det ferdige produktet brukes på en elvebåt bygget i hjembygda Skoganvarre. Kunnskaper hans forfedre brakte med seg fra Tornedalen. Laget av Anstein Mikkelsen. Vist på NRK.

Du kan se filmen på NRK-nett tv ved å klikke på overskriften eller bildet. Virker bare i Norge. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren).

Jakten på Soria Moria

Monica Iren Hansen vokste opp blant innvandrere i Oslo som en av de få "norske" i sin klasse på skolen. Senere oppdaget hun at også hun hadde minoritetsbakgrunn. Røttene hennes var kvenske - en minoritet hun knapt hadde hørt om. Da hun begynte å lete i sin bakgrunn, oppdaget hun at Norge slett ikke var så norsk som hun trodde.

Den store kjærligheten - Rakkauden rakkaus

GRATIS FILM – på NRKs sider

Edith og Svenn Randa i Pasvikdalen på grensa mot Russland og Finland har tre kjærligheter i livet: Til dalen der de har bodd i hele sitt liv, til den finsk/kvenske kulturen - og den største: kjærligheten til hverandre. Filmen er laget av Anstein Mikkelsen. Kommentar lest av Arvid Petterson. Medfotograf Kenneth Ulstein Johansen Du kan se filmen ved å klikke på overskriften eller på lysbildeshowet. Virker bare i Norge. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren).

Under en annen himmel

KJØPE/LEIEFILM. Klikk på sort rute (som blir blå) i øverste høyre hjørne på trailervideoen nedenfor. Kjøp/streaming/nedlasting kr 134,72. Leie/streaming i 24 timer kr 26,94.

Da filmskaper Anstein Mikkelsen startet jakten på sine oldemors stjernehimmel fant han mange, lange tråder fra hennes lille gård og ut i verden. Den kvenske kulturen er ikke bare en isolert, liten flekk nord i Norge, men del av et spennende og stort fellesskap. Samtidig er kulturen og språket under større press enn noensinne, og i fare for å utraderes.

Vist på NRK.

Fra Grand Hotel til Köykiniemi

GRATIS FILM – på NRKs sider

To brødre - den ene dro ut og har levd hele sitt voksne liv i hovedstaden, den andre ble på hjemgården. Men Einar og Ragnvald Benjaminsen deler den samme lidenskapen - det tradisjonelle livet i Lakselvdalen. Og begge har de den samme bekymringen for om den gamle kvenske kulturen og det kvenske språket vil overleve. Denne sommeren skal de gjøre noe de ikke har gjort på nesten 40 år, de skal være med å rekonstruere stengselsfisket etter laks i elva. Filmen er sendt flere ganger på NRK1 og NRK2. Kvensk tale med norske kommentarer. Klikk på bildet for å se filmen. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren). Tegnspråkversjon: Klkk på overskriften.

Pato - laksestengsel

KJØPE/LEIEFILM. Klikk på sort rute (som blir blå) i øverste høyre hjørne på trailervideoen nedenfor. Kjøp/streaming/nedlasting kr 98,90. Leie/streaming i 24 timer kr 26,94.

Kvensk film med rekonstruksjon av et laksestengsel i Lakselva. Regi, foto og redigering: Anstein Mikkelsen. Tillegsfoto: Harry Johansen. Musikk: Sound of Koli. Hovedpersoner: Ragnvald og Einar Benjaminsen og Dagfinn og Øyvind Lindbäck. Kommentarer ved Arvid Petterson. Oversettelser ved Kvensk institutt. Laget av Siivet for Miljødirektoratet v/Statens naturoppsyn og Stabbursnes Naturhus og Musuem. Økonomisk støtte fra Norsk kulturråd, Miljødirektoratet, Lakselvdalen bygdelag og Lakselv grunneierforening. Kvensk tale, norske tekster. Lengde 32 minutter.

Blå dager og gylne netter

GRATIS FILM – på NRKs sider

De lever livet mange drømmer om. Tre mennesker ved den store Porsangerfjorden, i nesten folketomme bygder. Vi følger dem gjennom den lange mørketida da lyset er en luksus, til de lyse nettene under midnattssola. Vist på NRK

Laget av Anstein Mikkelsen.

Du kan se filmen på NRKs nett-tv ved å klikke på bildet. Virker bare i Norge. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren).

De som hoppet før Wirkola

GRATIS FILM – på NRKs sider

"Å hoppe etter Wirkola" er et av de mest kjente uttrykk i Norge. Det er samtidig en kort og treffende beskrivelse av altagutten Bjørn Wirkolas fantastiske hoppkarriere. Men snur du litt på det og spør: Hvem hoppet før Wirkola? er du plutselig på starten av en annen spennende reise. Og kanskje ligger mye av grunnlaget for suksessen nettopp i arven etter Wirkolas kvensk/finske forfedre. I denne filmen tar Bjørn Wirkola og historiker Arvid Petterson oss med på en ferd inn i en svært lite kjent fortelling - historien om kvenene på Ishavet. Laget av Anstein Mikkelsen. Vist på NRK.

Ved å klikke på på bildet kan du se filmen på NRKs nett-tv. Virker bare i Norge. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren). Fra utlandet kan du klikke på overskrifte og se en annen versjon. 

Småfugler og evighetsblomster

En film om presten Lars Levi Læstadius liv som vitenskapsmann og spesielt botaniker. Han var opphavet til den kristne vekkelsen læstadianismen som særlig bredte seg blant kvener og samer i nord. Vi oppsøker områder der Læstadius fra han var 18 år gammel reiste rundt og studerte plantelivet, og besøker steder som var viktige i forskjellige faser av livet hans.

Klikk på bildet eller overskriften for å se filmen i sin helhet. 

Näin laitama

DVD-en «Näin laitama» (slik lager vi) er den første i en serie om forskjellige gjøremål som tradisjonelt har vært knyttet til den kvenske kulturen. Inneholder tre filmer, alle på kvensk eller finsk: om luktegress, kaffeost og tjærebrenning. Læremiddel for grunnskolens mellomtrinn og ungdomstrinn. Kan bestilles hos Idut ved å trykke på overskriften.

Filmen er i salg på DVD og kan derfor ikke legges ut. Klikk på overskrift for å komme til nettbutikk.

Klikk på bildet for å se filmene.

"Ginseng", luktegress og vannsnus

En film om naturens glemte skatter. Gamle kunnskaper om bruk av planter til medisiner, mat og redskaper.

Laget av Anstein Mikkelsen. Reporter og kommentar ved Jannicke Farstad. Sendt på NRK Ut i naturen.

Filmen er i salg på DVD. Klikk på overskrift for å komme til nettbutikk.

Ved å klikke på bildet kan du se et innslag der vi er sammen med Kristine Nygård og samler luktegress. Mer om luktegress, og på kvensk kan du se på DVDen Näin laitama.

Polarlandets Kreta

En film om en meget spesiell øy midt i Porsangerfjorden. Laget av Anstein Mikkelsen. Kommentarer lest av Arvid Petterson.

Vist på NRK Ut i naturen.

Ved å klikke på bildet kan du se et innslag på kvensk i filmen. Det er med Egil Wilhelmsen som forteller om fiske fra Reinøya i Porsangerfjorden.

Vinterens ansikter

Naturfilm om mennesker i nord og deres aktiviteter om vinteren. Innslag på kvensk der vi møter Agnar Johnsen fra Børselv på snarefangst etter ryper.

Laget av Anstein Mikkelsen. Vist på NRK Ut i naturen.

Ved å klikke på bildet kan du se et glimt på kvensk fra filmen. Der følger vi Agnar Johnsen på snarefangst.

Link til hele filmen kommer senere.