Bestill her

Det spøker dag og natt

Det spøker dag og natt / Päivän ja yön kummitukset

Bestill gjerne to bøker fordi portoen blir den samme som for en bok - 85 kroner. Flere bøker sendes som Norgespakke. Portoen blir da kr 150 per forsendelse inntil 20 bøker.

Hjertets skatter skapt gjennom mer enn 30 år

Dette nettstedet er en hyllest til det flerkulturelle nord. Etter vår første film I noaidens fotefar for mer enn 30 år siden, har det blitt mange andre. - kvenske filmer, samiske filmer, naturfilmer, barnefilmer og eksperimentelle filmer.

Nettstedet er etablert med støtte fra Norsk kulturråd, filmarbeiderstipend fra Finnmark fylkeskommune og egne midler/dugnadsinnsats.

20 år med kvensk film

Julaften 1997 ble "Meän kieli - meän siivet / Vårt språk - våre vinger" vist på TV2. Dette var historiens første film i sin hehet på kvensk. I løpet av de 20 årene som har gått har det blitt mange kvenske filmer. Dette ble market i Alta 15. mars der Anstein Mikkelsen og Arvid Petterson presenterte en spesiallaget filmkavalkade.

Kvensk populært i utlandet

Siivets kvenske filmer er populærer også i resten av norden. Sist ute var Fra Grand Hotel til Köykiniemi som ble vist på SVT2 tre ganger i november 2017.

Mer enn fem millioner seere

Siivets kvenske filmer har nådd frem til nesten fem millioner tv-seere. Mange av Siivets kvenske filmer har hatt høye seertall. Enkelte er sett av over en million mennesker.

Det tause folkets stille død? - vel 250 000 på NRK. Småfugler og evighetsblomster - 650 000 seere på NRK. Jakten på Soria Moria - over 350 000 seere. Äitin sanat / Mors ord - rundt 200 000. Sverres røtter - over en million seere på NRK + flere hundre tusen i resten av Norden. Den store kjærligheten - rundt en million seere på NRK, SVT, YLE og Færøysk tv. Under en annen himmel - over 100 000 seere. De som hoppet før Wirkola - over 200 000 seere. Blå dager og gylne netter - nær 800 000 seere. Tilsammen blir dette nesten fem millioner seere.

Fast gjest i NRKs årsrapport

Fra NRKs årsrapport: I 2016 sendte NRK portrettet «Fra Grand Hotel til Köykiniemi» om Einar Benjaminsen som lever i to verdener: En dag omgitt av krystall og hvite duker på Grand hotell i Oslo – den neste i en tjærebredd elvebåt i Lakselvdalen.

Ragnvald, broren til Einar, bor på hjemgården og brødrene deler den samme lidenskapen for tradisjonene. Og begge har de den samme bekymringen for om den gamle kvenske kulturen og det kvenske språket vil overleve.

Siivets film "De som hoppet før Wirkola" om kvenene på Ishavet blir omtalt i NRKs årsrapport for 2015. Det er ikke første gang Siivets kvenske filmer omtales i statskanalens viktigste oppsummering. Her er noen eksempler. Trykk på bildet for å stoppe og forstørre.

Kjøp bøker

Fotografier og nordsamiske dikt om mørketida.

Praktbok med utgangspunkt i en del av Siivets filmer.

Barnebok om fenomener i mørketiden.

Childrens book from the dark season of the year.

Barnebok. Historien om Stallo og nordlysets sønn i bilder og nordsamisk tekst.

Barnebok. Historien om Stallo og nordlysets sønn i bilder og norsk tekst.

Hartvig Birkelis bok om samisk skihistorie, redigert av Anstein Mikkelsen.

Nye kvenske historier

Da er spøkelsesboka klar

Teksten til barneboka Det spøker dag og natt  ble skrevet av Oddbjørg Ulstein for en del år siden. Historien ble illustrert av hennes søster Agnes Wilhelmsen. Når boka nå endelig kommer ut e de to henholdsvis 87 og 99 år gamle. Merethe Eidstø har oversatt teksten til kvensk slik at boka er blitt tospråklig. Den kvenske tittelen er Päivän ja yön kummitukset.

Boka handler om de to småspøkelsene Dutte og Nutte som rømmer hjemmefra. De to er dagspøkelser og tåler ikke mørke. Undervis møter de mange muytiske skikkelser og to andre spøkelser, nattspøkelsene Mindy og Man. De to tåler ikke dagslys. Men i skumringstimen og morgengryet da det verken er mørkt eller lyst kan de fore småspøkelsene være sammen.

Boka koster 200 kroner og kan bestilles i vår nettbutikk eller på epost siivet@siivet.no. Porto kommer i tillegg.

Kvenske historier

Siivets kvenske portrett Fra stein til brød - Kivestä leippää ble sett av 400.000 personer på NRK1 mandag 18. desember 2017. Nå har NRK lagt ut fire nye kvenske historier på nett-tv. Disse vil etterhvert også bli lagt ut på NRK kvensk og vist på tv. Vi er nå i gang med å produsere ytterligere fire filmer som skal være klare til høsten.

Ny barnebok

Det spøker dag og natt er tittelen på en ny barnebok som Siivet vil gi ut i løpet av våren. Boka vil ha tekst både på norsk og kvensk. Historien er skrevet av Oddbjørg Ulstein for noen år siden, og illustrert av hennes søste Agnes Wilhelmsen. I år fyller forfatteren 87 år og illustratøren 100. Merethe Eidstø står for oversettelse til kvensk og KIO grafisk for den tekniske produksjonen.

Šaamšiǩ Oldemors lue

Nordnorsk filmsenter har gitt kr 500.000 til ny Siivet-dokumentar. Tidligere har også Fritt ord innvilget støtte. Her er NNFs omtale av prosjektet:

Knust mellom stormakter, utvisket av fornorskning, frarøvet tradisjonelle næringer og fortrengt av andre folkeslag, ligger den østsamiske kulturen (Skoltesamene) i Norge med «brukket rygg». Språket er borte, og de gjenlevende kulturuttrykkene er få og sporadiske. Venke Tørmænen vil gjøre noe med det. Med hjelp fra nabolandet Finland lærer hun seg språket og å sy den tradisjonelle kvinnelua hennes forfedre brukte.

En visuell og karakterdrevet dokumentarfilm om et folk og en kultur som "forsvant" fra Nordkalotten etter krigen, nemlig skoltesamene. En underfortalt historie som likevel huskes av de norske etterkommerne. Filmen følger Venke, som nå leter etter både røtter og familien sin. Filmen er et viktig historisk dokument fra Nord Norge, som viser kulturmangfoldet i de nordlige bosetningene og konsekvensene av grenser som ikke tok hensyn til nomadisk levemåte, i møte med et såkalt moderne storsamfunn. Filmen er en samproduksjon mellom Siivet AS og Govas AS. Harry Johansen er en av de mest aktive samiske dokumentarfilmskaperne på norsk side og Anstein Mikkelsen er en veletablert nordnorsk dokumentarist med mange produksjoner på CV-en. Med røtter i både samisk og kvensk kultur forteller Mikkelsen og Johansen filmens historie fra innsiden av et univers få har kjennskap til.

LUMIUKKOMAILMA

kvensk side for barn og unge

Med støtte fra Kommunaldepartementet har Siivet skapt en egen kvensk side for barn og unge. Her presenterer LUMIUKKO - snemannen kvenske filmer og videoer for barn og unge. På siden finner du allerede Siivets tidligere kvenske barne- og ungdomsfilmer. I tillegg er det produsert helt nye animasjonsfilmer med kvenske sanger og regler. Utover i 2018 vil det stadig dukke opp nye innslag på siden.

Luonnossa

Siivet er i ferd med å produsere en serie korte kvenske naturfilmer for barn. Hele serien vil være ferdig neste høst.

Krigen som aldri sluttet

For mange mennesker endte siste verdenskrig under en gravstein på en kirkegård. Det gjorde den også for Hans Pedersen i Lakselv i Finnmark, men først mange år senere. Han døde for tre år siden. Hans Pedersen ble et av andre verdenskrigs siste ofre. Han deltok aldri i kamphandlinger. Han var aldri en del av motstandskampen. Han seilte ikke til sjøs eller utførte sabotasjeoppdrag. Likevel opplevde han alt dette. Han var et uskyldig barn som havnet midt i kryssilden i den store krigen som preget verden mellom 1940 og 1945. Kortdokumentar 20 minutter.

Sammen i hver sin verden

Hva kan en bestemor lære barnebarnet sitt? Kanskje ei gammel kvensk regle? Og hvordan formidler to unge jenter, på hver sin side av det gamle jernteppet, sine nært beslektede gamle kulturer?

Svarene finner du i filmene Karine ja kadonu loru og Jakten på Soria Moria.

Nytt videoshow

Siivet har produsert et nytt videoshow for Stabbursnes naturhus. Filmen tar deg med på en reise gjennom det arktiske året. Norske kommentarer og tekster på engelsk, tysk og spansk. Naturhuset har oppdatert utstyret og showet kjøres nå via fire HD-projektorer.

TILBAKE TIL RUINER

Etter deportasjon sørover i Norge vendte finnmarkingene hjem til ruiner. Disse filmopptakene fra Norsk film AS er de første som viser ødeleggelsene i Finnmark etter at snøen er forsvunnet våren 1944. Filmen er redigert av Kathrine Ulstein Johansen.

Videodokumentasjoner

På en egen side legger vi ut glimt fra Siivets mange dokumentasjonsprosjekter samt en del dokumentasjonsvideoer som Siivet har redigert for Arvid Petterson-

Saving the Lesser White-fronted Goose

Video produsert av Siivet AS for Norsk Ornitologisk Forening. A little summary of the conservation work being done by Birdlife Norway and partners on the critically endangered Lesser White-fronted Goose. Read more on Birdlife Norway's website (in Norwegian).

Fokus på:

LEBESBYMANNEN

Anton Johansen, også kalt Lebesbymannen var fisker og småbruker fra Lebesby i Finnmark. Etter at han i en åpenbaring i ung alder så to av sine brødre omkomme på et skjær fikk han rykte på seg for å ha spesielle evner.

I sitt hovedsyn natten til 14. November 1907 så han bl.a. første verdenskrig, Titanics forlis og en hel del andre sykdommer, ulykker og kriger. Ingen ville høre på ham i Lebesby, så han dro ut for å advare verden. En entusiast fulgte ham med unike filmopptak helt til Berlin i 1918 til 1919. Gjennom stills, gammel arkivfilm, mennesker som møtte ham, steder han oppsøkte, nøstes han fram fra flere vinkler. Hvem var han og hva drev ham?

– TRE FILMER I EN –

Et prosjekt som har resultert i tre ulike filmer for forskjellig publikum. Hovedfilmen vist på NRK1 for mer enn 200.000 mennesker. En detaljert dokumentasjon av stengselsfiske etter laks som selges på DVD av Stabbursnes naturhus. Og til slutt et Norge rundt innslag på fire minutter, vist for mer enn 600.000 seere.

TV-filmen: Fra Grand hotel til Köykiniemi

To brødre - den ene dro ut og har levd hele sitt voksne liv i hovedstaden, den andre ble på hjemgården. Men Einar og Ragnvald Benjaminsen deler den samme lidenskapen - det tradisjonelle livet i Lakselvdalen. Og begge har de den samme bekymringen for om den gamle kvenske kulturen og det kvenske språket vil overleve. Denne sommeren skal de gjøre noe de ikke har gjort på nesten 40 år, de skal være med å rekonstruere stengselsfisket etter laks i elva. Filmen er sendt fire ganger på NRK1 og NRK2. Kvensk tale med norske kommentarer. Klikk på bildet for å se filmen. (Hvis du ikke får tekster automatisk kan du slå de på i spilleren).

Filmen finnes også i en utgave med tegnspråk. Klikk på tittelen for å komme videre.

Dokumentasjonen: Pato - laksestengsel

Kvensk film med rekonstruksjon av et laksestengsel i Lakselva. Regi, foto og redigering: Anstein Mikkelsen. Tillegsfoto: Harry Johansen. Musikk: Sound of Koli. Hovedpersoner: Ragnvald og Einar Benjaminsen og Dagfinn og Øyvind Lindbäck. Kommentarer ved Arvid Petterson. Oversettelser ved Kvensk institutt. Laget av Siivet for Miljødirektoratet v/Statens naturoppsyn og Stabbursnes Naturhus og Musuem. Økonomis støtte fra Norsk kulturråd, Miljødirektoratet, Lakselvdalen bygdelag og Lakselv grunneierforening. Kvensk tale, norske tekster. Lengde 32 minutter.

Norge rundt innslaget

Fire minutter langt innslag om stengselsfisket vist på Norge rundt 5. mars 2017.

Kvenenes europeiske storhet

Et lite minne om vår store forfatter Alf Nilsen-Børsskog. Første vers av diktet som ble til sang i filmen "Äitin sanat - Mors ord". Han sammenlignes med Hamsun, Moberg og andre store europeiske forfattere. Han var nordmann, men skrev på et språk de fleste i Norge ikke forstår. Likevel kan hans verker leses av millioner av mennesker. Trykk på overskriften for å se hele filmen (Den korte NRK versjonen).

Er det noen som fører språket videre?

For nesten 20 år siden gjorde vi dette opptaket med Margrethe Persen i Børselv. Hun funderer over fremtiden til morsmålet hennes når hun og de andre eldre er borte. Folk i bygda snakker mer og mer norsk. Samtidig forteller hun om de rike språktradisjonene i bygda. Her kunne de fleste gjøre seg forstått på tre språk, kvensk, samisk og norsk, og de læstadianske forsamlingene var en viktig arena for det kvenske språket.

Fra filmen Meän kieli - meän siivet, Vårt språk - våre vinger. Vist på TV2 julaften 1997 og gitt ut på DVD av Norsk filminstitutt.

.... ja, noen gjør det

Musikkvideo redigert fra filmen Karine ja kadonu loru. Bygget opp rundt historiens første kvenske poplåt som Harder Johansen komponerte til filmen. Musikkvideoen er redigert av Kathrine Ulstein Johansen og Trine Lise Strømberg.

Pyssyjoki - et samarbeidsprosjekt mellom Kainun institutti - Kvensk institutt, Porsanger kulturskole og Børselv oppvekstsenter / Kveeni-instituutin, Porsangin kulttuurikoulun ja Pyssyjoen koulun yhteistyöprojekti. Video: Anstein Mikkelsen og Kenneth Ulstein Johansen /Siivet AS

En av de som gikk foran

Vår lille feiring av Kvenfolkets dag 2016. Et gjensyn med Agnar Johnsens lovprising av vinter, skigåing og snarefangst på ryper. Som en service til våre kvensktalende seere er innslaget ikke tekstet :)

Agnar var en av de tre som bestemte at den første kvenforeninga ble til. De to andre var Agnes Hansen og Terje Aronsen. Uten dette initiativet ville mye av det som feires nå ikke vært en realitet.

Morsmålet er vingene våre

– Det kvenske språket, morsmålet vårt, er våre vinger, som vi skal ut og møte verden med. Men når vingene blir kappet av kan vi ikke fly. En glødende Terje Aronsen midt i den gryende kvenske oppvåkningen for 20 år siden. 

På samisk og norsk om mørketida.

Ansvarlig: Anstein Mikkelsen

De åtte samiske årstidene. Nordsamisk.

Du kan kjøpe en del av Siivets produksjoner på DVD. Klikk på bildene for å komme til forlaget  Iduts nettbutikk.

Nettstedet kvenfilmer/kvenske filmer eksisterer ikke mer, men du finner alle Siivets kvenske filmer på dette nettstedet – sammen med mange andre filmer.

En reise i kvenenes verden i fakta og følelser.

I løpet av årene har Siivet med stort og smått produsert mer enn 30 filmer på kvensk, om kvenske emner eller med kvenske innslag. I tillegg er det gjort en rekke dokumentasjonsprosjekter. Glimt fra disse vil bli lagt ut etterhvert. 

På norsk og samisk om kvenenes og samenes bruk av planter.

På kvensk om kaffeost, luktegress og tjærebrenning.

HOVEDSIDER

Arvid Pettersons dokumentasjoner

Dokumentasjoner

Siivets facebookside

25 år med historier fra nord

Samiske filmer

30 kvenske filmer

Lumiukkomailma

Mennesker

Barn og ungdom

Kvenske filmer

KONTAKT SIIVET:

Ut i det fri

Spesielle prosjekter

Kjøp Siivetfilmer

Historiske filmer

Piloter, korte videoer

Siivet har satset på å bringe frem historier ingen andre har brydd seg om, historier fra våre kulturer og vår virkelighet. Dettte utganpunktet har vi også benyttet til å se ut i verden. Tråder fra våre røtter har brakt oss til helt andre steder enn vi ellers ville ha reist.

Din melding er sendt
En feil oppstod, meldingen ble ikke sendt.

Overskrift