Om andelsjordbruk

Ett andelsjordbruk är en möjlighet för kunden (andelsägaren) att köpa närproducerade grönsaker direkt från odlaren. Grönsakerna varierar efter säsong. Andelsägaren kan i viss mån påverka vilka grödor som ska odlas.  

Kunderna skriver på ett avtal om att köpa grönsaker hela säsongen (vanligtvis ca 20 veckor), vilket ger trygghet för odlaren och möjliggör därmed en bättre planering. I avtalet ingår också att odlare och kund delar på både risker och belöningar beroende på vad som går bra eller dåligt i odlingen.

Vad innebär det ”att dela på risker och belöningar”?

Det går inte att veta på förhand exakt vilka grönsaker som kommer med varje leverans. Grönsakskassarna fylls med det som är skördeklart för säsongen.

Eftersom jag odlar utan gifter kan även olika växtsjukdomar göra att skörden av någon gröda blir mindre men jag har en stor mångfald av grödor så det kommer alltid att finnas ett stort antal som går bra.

Går något dåligt blir det mindre av det och mer av något annat men det kommer alltid att vara ett bestämt antal olika grödor i leveranserna.

Om mig

Jag heter Elin Hjalmarsson och bor i byn Russnäs utanför Eksjö. Jag odlar grönsaker utan gifter och har nyligen startat ett företag som bedriver småskalig grönsaksodling med försäljning.

Jag har odlat för självförsörjning i flera år men under 2019 har jag odlat i lite större skala och sålt överskottet via REKO-ringen i Eksjö och även hemifrån gården. Under 2020 kommer jag att utöka odlingsarealen och provodla med ett mindre antal andelsägare för att sedan öka till fler under de kommande åren.

Hittills har jag odlat nedanstående grödor, ibland flera olika sorter av samma gröda för att sprida på riskerna med växtsjukdomar eftersom jag odlar giftfritt. Utbudet kommer dessutom att öka eftersom jag varje säsong prövar fler grödor.

På friland:
Potatis, morot, palsternacka, rotselleri, svartrot, rödbeta, kålrot, druvgurka, västeråsgurka, vinter- och sommarsquash.

Kål: Grönkål, vitkål, spetskål, rödkål, blomkål, broccoli, fänkål och savojkål.

Bönor: Bondböna, sojaböna, vaxböna och brytböna.

Lök: Purjolök, gul lök, röd lök, vitlök, schalottenlök, röd salladslök och gräslök.

Bladgrönt: Sallat, spenat, asiatisk kål, dill, persilja och basilika.

Ärtor: Märgärt och sockerärt.

I växthus:

Chili, paprika och melon.

Tomater: Flera sorter av biff-, busk- och körsbärstomat.

Gurka: Slanggurka.