Genuin Svensk Massage

Genuin Svensk Massage (GSM) är en mycket djupgående massage som påverkar muskelns alla delar för att ge märkbart resultat snabbt. Den genuina svenska massagen är en uråldrig massageform som Ling (den svenska gymnastens fader) redan på sin tid såg nytta av. Under åren har metoden arbetats om för att anpassas till både hund och hästmassage av Ulf Eriksson.

GSM har tre grundregler:

 • Provokation – för att öka genomblödningen i muskeln, den ökadecirkulationen ger mer syre och näring som snabbare transporteras ut i cellerna.
 • Töjning – för att stretcha ut muskelfibrerna.
 • Dränage – för att transportera bort slaggprodukterna.

Man kan inte jämföra Genuin Svensk Massage med klassisk massage som har helt andragrunder.

Vad händer i kroppen vid massage?

 • Sänker blodtrycket och genomblödningen i musklerna ökar
 • Genom att borttransporten av överflödig bäbnadsvätska/ödem ökar så snabbar det upp läkningen vid skada. 
 • Mjukar upp musklerna och sträcker ut fibrerna vilket gör att man får en ökad rörlighet
 • Utsöndingen av hormonet Endorfin ökar vilket ger en smärtlndring
 • Stress och nervositet motverkas
 • Borttransporten av slaggprodukter ökar eftersom lymfvätskans cirkulation ökar
 • Genom tryck på olika nerver påverkas de inre organen
   

Hur vet jag om min hund behöver massage?

Har din hund ändrat sitt beteende, kanske blivit irriterad, slöare eller kanske till och med aggressiv? Ändrat beteende med andra hundar, eller kanske till och med blivit aggressiv mot valpar eller barn som den tidigare älskat? Vill din hund inte längre bli klappad eller lyftutan håller sig en bit ifrån er? Vill din hund inte hoppa ut ur bilen eller in? Rör sig din hund annorlunda mot tidigare, kanske till och med haltar? Vill din hund inte träna som den gjort tidigare?
Ofta beror detta på ett muskulärt problem som är orsaken, gör man då ingentingåt detta i ett tidigt skede så är det väldigt lätt att hamna i en ond cirkel.En öm muskel gör att hunden inte vill använda den och då avlastar vilket i sintur gör att hunden belastar andra delar av kroppen fel. Hundar är extremtduktiga på att dölja sina skador så när vi ser att hunden rör sig fel har detgått rätt långt.

 

Högt presterande hundar/tävlingshundar

Behöver ha smidiga och fräscha muskler för att kunna prestera. Har agility hunden stela bogar så märks det tydligt då hunden inte får upp frambenen lika fort och kommer därmed att riva hindret. Nacken får arbeta mycket för spårhunden och en svullnad i nackmuskulaturen kan leda till huvudvärk som då gör att hunden kommer arbeta sämre. Brukshundens muskler ska orka med en hel tävling, och för det krävs det väldigt mycket av hundens kropp. För att vara i toppform rekommenderar jag att högt presterande hundar får massage en gång i månaden och till högt presterande hundar räknar jag de som flera gånger i veckan utför en fysisk prestation. Hunden som gör höga prestationer kan få slitskador i längden som kan undvikas med regelbunden massage för att hålla muskulaturen på topp. Det gör att du kan tävla hela säsongen utan att behöva vila för onödiga skador.

Högt presterande hundar/Jakthunden

Höst och vinter måste jakthunden vara på topp och prestera maximalt under en längre period. För att hunden ska vara det så måste den underhållas resten av året också. En jakthund blir lätt stel i musklerna efter en lång jaktdag, och inte helt ovanligt med ansträngningshälta. Det ställs stora krav på en jakthund, och här får man lägga upp en individuell plan!

 

Normalt presterande hundar

Här räknar jag de hundar som tränas ibland och någon tävling då och då, men inte fullt så mycket som de högt presterande hundarna. Har din hund fått för kort steg eller hastrång på utställning? Isåfall kan det bero på stela muskler som lätt kan åtgärdas med massage. Dessa hundar behöver inte massage lika ofta som en högt presterande hund, utan man får testa sig fram vad just din hund behöver, men varje till var tredje månad brukar vara lagom.

 

Lågt presterande hundar/sällskapshunden

Även om sällskapshunden inte tränas hårt fysisk kan musklerna bli stela vilket kan orsaka olika problem. Vaktar din hund eller är orolig ofta så blir även musklerna stela och spända vilket behöver masseras för att din hund ska må bra. Däremot får sällskapshunden vanligtvis inga slitningar utan behöver bara kontrolleras några gånger per år för att se att hunden är fräsch i kroppen. Det är otroligt bra att göra detta så man upptäcker i ett tidigt läge om någon skada är på gång. Jag rekommenderar att dessa hundar masseras var tredje månad.

Lågt presterande hundar/den gamla hunden

När hunden blir gammal blir muskler och leder stela vilket ger en sämre rörlighet och kan göra så hunden får smärta. Hunden blir då svagare och sämre styrka ifall den onda musklen inte används och då minskar den i omfång. Ju äldre man blir, dessto sämre blir immunförsvaret vilket gör att hunden blir mer mottaglig för sjukdomar. GSM stimulerar lymfsystemet som är viktigt för att hunden ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Många som låter sin hund bli masserad i äldre dar, märker att sin hund blir otroligt mycket piggare och får en helt annan livskvalité.

 

Skadade hundar/Rehab

Kan vara en hund som har kroniskt problem som till exempel artros eller höftledsfel eller varit med om en skada. Här får man lägga upp behandling efter individ beroende på vilken skada det handlar om. Oftast ser du som ägare en betydande skillnad på hur din hund är om den regelbundet får massage vid en kronisk skada. Hunden blir ofta mycket piggare och kan röra sig betydligt bättre vilket ger hunden ett bättre och aktivare liv.