Lövdala Gård är en gård med anor sedan 1600-talet. Från det ursprungliga bostadshuset har gården byggts ut genom århundradena. Under 1800-talet användes gårdens stall och byggnader som övernattningsställe för kringresande med häst och vagn. 

Under 1900-talet bedrev familjen Engberg mjölkproduktion på Lövdala. Under tidigt 1950-tal tog sonen Erik över gården. Han var mycket intresserad av hästar och avelsarbete. Fram tills dess hade det endast funnits ardenner och nordsvenska hästar på gården. De användes i jordbruket och i skogen. På helgerna tävlade de på närliggande travbanor och på vintern anordnades det travtävlingar på de frusna isarna, bland annat i Bollnäs och i Hudiksvall. Sönerna Erik och Sture körde och de övriga i familjen tyckte om att spela en slant på hästarna som ofta gjorde bra resultat. Ibland fick även den unga och hästintresserade grabben Rolf köra. 

Erik bestämde sig sedermera för att byta ut korna mot hästar och 1952 föddes det första varmblodsfölet på gården. Hon hette Polkett och var efter Scotchman och Dahlia. Därefter fortsatte det med många fina hästar och en hel del framgångar.

1974 åkte Erik Engberg och Rolf Westerlund till USA och köpte stoet Fancy Turnout efter BF Coaltown i Lexington. Efter en kort karriär togs hon till avel. Då började en ny era på Stall Lövdala. Stuteriverksamheten tog fart och man skaffade avelshingstarna Beach Boy, Gay Boy och Expo Hanover. Efterfrågan på varmblodiga travhästar i Sverige var vid den tidpunkten stor och fölen var bokade och sålda innan de ens var födda. Expo Hanover såldes sedan till Finland, där han bland annat lämnade Olympiatravsvinnaren Einarsin.

Under 1970 och 1980 - talen föddes många fina hästar, som såldes runt om i landet och i Norden. Bland dessa kan nämnas Tin Trick 35-19-15 och 393 550kr och Topex 30-16-17 och 916 660kr intjänat samt Elton som exporterades till Tyskland där han tog 25 segrar och tjänade 1 313 385kr. De hästar som av någon anledning inte såldes tränades hemma på gården av Rolf och Erik. De började tidigt att träna enligt den nya amerikanska modellen med intervallträning, något de läst sig till via den amerikanska tidningen "The Horseman" samt genom att besöka Sören Nordin i USA. Framgångarna kom snabbt med den nya träningen och genom åren hann det bli närmare 500 segrar med stallets egna hästar, bland annat Jarrow 35-42-45 och rikstotovinnaren Xylofonia 31-18-10 och 652 200 kr intjänat. Hästarna kördes ofta i lopp av Rolf och Erik.

På Lövdala Gård väcktes Jessicas stora hästintresse. Från tioårsåldern red Jessica galoppintervaller i plöjningen tillsammans med pappa Rolf. Det var tidigt 1980-tal och inspirationen kom från Bo William Takter som vid den tidpunkten hade en av stallets hästar i träning. Att hjälpa till med tömkörning av unghästrarna var något som Jessica också började tidigt med. Första körhästen var avelshingsten Beach Boy som stolt och snällt drog runt på ett gäng småtjejer i rockarden.

Erik Engberg gick bort 2002 och lämnade gården till Jessica, som efter några år utomlands flyttade tillbaka till Sverige och Hamrånge. 

Gård och stallar har rustas upp löpande och när Pierre flyttade in 2013 började gården att ställas om till en modern fungerande anläggning för travhästar och tanken på att träna hästar på heltid föddes. 

Till minne av Erik Engberg döps våra föl med gårdsnamnet Lövdala. Den bästa hittills är Lövdala Princpito som också är den sista ur Erik Engbergs gamla stam.