Foto: Byggfabriken

Om honungen

Vi är stolta över vår honung som hanteras helt utan uppvärmning. Så gör vi för att kunna erbjuda dig den allra bästa honung där många nyttiga enzymer, mineraler och antioxidanter finns kvar.

Våra olika  honungssorter får sin specifika smak beroende på vilka blommor bina har samlat nektar ifrån. Vi har ganska bra koll på vart bina flyger men vi skickar ändå in honung för analys för att kunna vara helt säkra på vad den innehåller för nektar.                                                                          
Vi behöver inte tillsätta några smakämnen, det gör naturen så bra själv.

Honungen är KRAV-certifierad vilket innebär att vi årligen kontrolleras av ett certifieringsorgan. Vi placerar bikuporna intill ekologiska odlingar eller vildväxande ängar. Vi hanterar vårt bivax i ett slutet system på gården för att undvika att det kontamineras av gifter. Vi använder ekologiska metoder för att få bort kvalster och sjukdomar i bisamhället. Vi lämnar en del honung kvar inför vintern och matar bina med ekologiskt foder. Locken på honungsburkarna är bisphenol A och PVC-fria.

Du kan gå in på jordbruksverkets hemsida för att får reda på mer om vad ekologisk biodling innebär.

linas och binas honung samlas in av cirka 24 miljoner bin ifrån 300 bikupor som sköts av tre biodlare.

Lina Norrsell KRAV-biodlare utanför Degeberga i Skåne som insett att för många bisamhällen inte fungerar så väl ihop med många barn, husbygge och odlingar så hon måste trappa ner lite. I alla fall ett tag tills barnen blivit så stora så de hellre umgås med kompisar än med sin mamma.

Albert Eckerbom KRAV-biodlare ifrån Aneby i Småland som förutom biodling även har en violinateljé. Han gillar inte det kladdiga arbetet med honungen utan sköter bina och kör sedan honungen till Lina som gärna tar hand om den på kvällstid när barnen har somnat.

Johan Falk KRAV-biodlare från Haväng där ljungen blommar på sensommaren. Vi är så glada att kunna erbjuda fler kunder fantastisk ljunghonung tack vare Johans bin.