Valg av riktig åre

Åretype. Hvilken åretype man foretrekker er en smakssak, og det er vanskelig å gjette på forhånd hva som passer kroppen og padlestilen en person har. Det kan være vanskelig å finne logikken i hvilken åre som passer perfekt, uten å ha erfaring med dette fra før. Og spør du andre padlere vil du får veldig forskjellige svar. Generelt vil vi anbefale vår klassiske grønlandske padleåre til alle som er nysgjerrige på dette med grønlandsårer. Den er allsidig, og jeg garanterer at du vil kunne ha massevis av glede av den, både til turpadling, bølgelek, dagsturer, rulletrening, eller hva du enn måtte finne på å bruke den til. Både nå og senere.

Tommelfingerregel for å finne riktig lengde på padleåren. Stå på bakken/gulvet uten sko. Strekk opp armen uten å overdrive. Mål avstanden fra bakken/gulvet til langefingers ytterste fingerledd på din utstrakte arm. Veldig høye personer kan med fordel trekk litt fra dette målet, og ikke så høye personer kan med fordel legge til litt.

Skaftlengde. Skaftlengden på en grønlandsåre er stadig et diskusjonstema. De mest ortodokse grønlandsårebrukere mener skaftet bør være relativt smalt, fordi slik var det på Grønland i gamle dager. Min erfaring er at et smalt skaft hører godt sammen med en meget lav og smal grønlandskajakk. Ikke nødvendigvis like godt på en moderne havkajakk. En god regel for moderne mennesker som padler kajakk kan være skulderbredde pluss to never = skaftlengden. Dette forholdet følger som regel målet for lengde på padleåre, slik at en standard lengde padleåre, målt ut fra den beskrevne tommelfingerregel for lengde, vil ende opp med et passende langt skaft. Det er med andre ord ingen grunn til å ta spesielle mål for skaftlengden, med mindre man har en kropp som på en eller annen måte avviker fra normale proporsjoner.

Årer til barn. Barneårer er veldig mye smalere enn voksenårer, og siden de både skal fungere som framdrift og balansestang, bør man legge ca. 40 cm. til lengdemålet som gjelder for voksenårer.

lagt til handlevogn