LYCKAN & MENINGEN MED LIVET

LYCKAN & MENINGEN MED LIVET

Lyckan & meningen med livet!

Jag är en person full av funderingar, med tankarna mer ute i rymden än nere på jorden. Det förefaller sig så att även min äldsta son är av den arten. Han har alltid varit ”tidig” & lillgammal och utmanar mig väldigt ofta intellektuellt. Redan som 3-½-åring satte han mig på pottkanten med sina frågor; Mamma , vad finns bortanför universum? Är det bara svart? Varför finns vi? Vad finns om jorden inte skulle finnas? Vad händer om vi sugs in i ett svart hål?

Stora funderingar för en 3½-åring, och de frågorna får en att fundera över livet i stort & smått.
Jag har inget svar på hans frågor, och får faktiskt en liten klump i magen när jag funderar kring det..

Optimisten i mig vill då att jag vänder på tänket från att vara en liten myra på en stor planet ute i ett ännu större universum – till att vara en person som kan göra skillnad, som styr sitt liv.
Jag möter dagligen stressade personer, en del av dem har gått in i den berömda väggen, andra hänger & svävar millimetrar därifrån i utmattning. Många är det som känner sig vilsna & rotlösa; Vad är mitt syfte i livet? Varför känner jag mig aldrig riktigt genomlycklig? Vad är meningen med allt?

Jag har inte svar på frågorna, istället finns svaren inom oss alla men vi är så vana vid att tysta den inre rösten att det inte är helt lätt att höra när den pratar med oss. Varför?
Vi uppfostras till att vara till lags, till att följa strömmen & traska på i våra förfäders fotspår istället för att våga vara EGEN & trampa fram en ny stig.

Om man frågar slumpvist valda personer vad lycka är så skulle svaren kunna se ut så här;

 • LÄTTNAD ÖVER ATT HA KOMMIT UR EN JOBBIG SITUATION ELLER HA LÖST EN SVÅR UPPGIFT.
 • KÄNSLAN AV UPPRYMDHET NÄR JAG VAKNAR PÅ MORGONEN OCH SER FRAM EMOT NÅGOT ALLDELES EXTRA.
 • DEN DÄR VÄRMEN JAG KÄNNER INOMBORDS NÄR JAG GÖR EN ANNAN MÄNNISKA GLAD GENOM NÅGOT JAG SÄGER ELLER GÖR.
 • NJUTNINGEN AV DEN FÖRSTA KLUNKEN ISKALL ÖL EN VARM SOMMARDAG ELLER EN VARM KOPP TE EN KULEN VINTERKVÄLL.
 • DEN PLÖTSLIGA STILLHETEN NÄR JAG SITTER PÅ EN BERGSHÄLL, TITTAR UT ÖVER EN HAVSVIK OCH FÖRLORAR MIG I SOLENS REFLEXER PÅ VATTNET.

Så enkelt är det! Varken mer eller mindre.
Många berättar för mig att de har ett surr inombords, att de har svårt att komma till ro & slappna av på riktigt. Det är då man kan titta på de stora frågorna; hur trivs jag i mina relationer? På mitt jobb? Vad har jag för framtidsmål?

Vissa behöver ta stora beslut för att få en positiv förändring, andra behöver bara ställa sig frågan; Vad skulle jag ångra att jag inte gjort/gjort mindre/gjort mer av om jag låg på dödsbädden imorgon? Det behöver inte bli en bucket-lista med en jorden-runt-resa som en av punkterna, det räcker med en helt vanlig njutarlista.

Alla borde ha en njutarlista, väl synlig för att den ska ha riktig inverkan på livet. Den skulle kunna se ut så här

 • KRAMAS MED NÅGON JAG TYCKER OM.
 • SPELA SPEL MED BARNEN/SYSKONBARNEN/BARNBARNEN.
 • PROMENERA I NATUREN & INSUPA FRISKLUFTEN.
 • DANSA BUGG.
 • TA ETT VARMT BAD.
 • ÄTA GOD MAT.
 • LÄSA EN BRA BOK.
 • EN KOPP TE FRAMFÖR EN BRASA.
 • UMGÅS MED KOMPISAR.
 • ___________________

Låt detta få mer utrymme i ditt liv! Skala bort det riktigt oviktiga!
Varför måste du vara klassmamma & baka bullar till föräldramötena för femte året i rad? Varför måste golven vara blankpolerade 24/7?
För en del kommer detta naturligt, men många behöver planera in det. Viktigast av allt när du utför dina punkter – var just DÄR i det ögonblicket, inte framme på nästa aktivitet i huvudet.
men dygnet har bara 24h, ja det är sant, men när ska man egentligen leva om inte nu?
När livet enbart består utav jobb, pendla med bil till & från jobbet, laga mat & städa, Och det roliga inte får något utrymme – ja, vad är då meningen med allt? Små steg framåt!

2015-11-15 17:43