SKÖTSELRÅD

Skultunas produkter tillverkas i ren mässing utan ytbehandling om inget annat anges.
Mässing och koppar ärgar vilket skyddar metallen och förlänger livslängden. På insidan av exempelvis vaser och krukor är denna ärgning önskvärd och bör inte tas bort. I övrigt är det en smaksak om man önskar putsa produkten eller ej, oputsad så kommer metallen att bli mörkare med tiden och det kan även uppstå fläckar från fukt eller fingeravtryck. Om ni önskar behålla den högglansiga ytan så måste den putsas regelbundet. Vi rekommenderar ett skonsamt putsmedel som inte innehåller slipmedel, till exempel Glanol.

Glanol appliceras med en torr trasa, är det mycket fläckar så kan man låta medlet verka lite innan man börjar putsa på ytan. Fortsätt med detta tills medlet är helt borta och ytan är fin och blank igen. Till polerad mässing så rekommenderar vi inte vattenlösliga putsmedel då vattnet kan lämna fläckar på ytan om man inte torkar mycket noga.

För våra behandlade produkter så rekommenderar vi följande:

Förgylld mässing – Torka av med torr trasa, vid behov kan man putsa med bilvax för att öka glansen, till exempel Turtle vax.

Försilvrad mässing – Allmän putsning görs med fördel med silverputsduk. Vid större envisare fläckar så putsa med skonsamt putsmedel, vi rekommenderar Glanol Soft.

Borstad mässing – På borstad mässing är det svårt att putsa utan att produkten blir flammig, här fungerar det bättre med ett
vattenlösligt putsmedel som man sköljer av. Var MYCKET noga med att torka produkten för att förhindra att nya fläckar uppstår.
Vi rekommenderar putsmedlet Bistro.

Etsad mässing – Här fastnar traditionella putsmedel lätt i dom små hålen, då fungerar vattenlösliga putsmedel bättre. Torka mycket
noggrant. Vi rekommenderar putsmedlet Bistro.


Mässing ska, oavsett behandling, aldrig maskindiskas.


Med rätt skötsel så kommer er mässingsprodukt från Skultuna att hålla i många kommande generationer.