RESTAURERING, FÖREDRAG, VÅRDPROGRAM...

Att lösa problem inom ämnet restaurering är otroligt roligt. Alla uppdrag är unika och man lär sig ständigt något nytt! Om ni hör av er med en fråga så skall jag försöka lösa den. Om jag inte kan svaret skall jag gärna sätta er i kontakt med någon som kan.

Här följer några exempel på genomförda uppdrag:

  • Rekonstruktioner och val av inredningar, portar, snickerier, belysning, offentliga toaletter, tapeter, radiatorer och mycket annat.
  • Föredrag och undervisning (Mejan, KYH m.fl.)
  • Problem med vittring och saltutfällningar i källarvalv av tegel. 
  • Restaurering av timmerhus. 
  • Färgsättning av fasader, trapphus, interiörer. 
  • Renovering av stengolv.
  • Tak av torv, vass, plåt, listtäckt papp, tegel.
  • Vårdprogram.
Huvudbyggnaden vid Överjärva gård efter utvändig restaurering. Skulle huset rivas eller restaureras? Huset var angripet av röta, hussvamp, sättningar och skadedjur. Mycket av snickeridekoren saknades och huset var gult med vita snickerier när det senast målades för 50 år sedan.Tegeltaket ersattes av ett listtäckt papptak.
ishuset på Taxinge slott skall restaureras genom ett byggnadsvårdsläger. Läckande tak har gett omfattande skador. Frostskadat tegel i unika dimensioner kommer att nytillverkas.
Holmbergska matsalen är en spännande liten byggnad på Torekällbergets museum i Södertälje. Ny har byggnaden fått ett rödmålat plåttak istället för papptak, och nymålade fasader med en ny färgsättning.
Nyskapad interiör i en kägelbana. När byggnaden flyttades på 1960-talet hade interiören inte följt med och ingen visste hur det hade sett ut. Väggar och tak kläddes med panel. En begagnad dubbeldörr sattes in liksom passande belysning och en kamin med mera. Färgsättning i blått med ekådrade snickerier.
Monténska Palatsets trapphus från 1882. Det dekormålade taket konserverades. Väggarnas färgsättning och dekormålning, som rollats över med rosa plastfärg, rekonstruerades. Marmorgolven restaurerades. Ny belysning etc.
Byte av timmer påverkat av skadedjur.
Problem med fukt och salter får källarvalv från medeltiden och framåt att vittra. Men det finns lösningar!
Torvtaket som lades om för cirka tio år sen ser fortfarande fint ut och håller tätt. det lades med många lager näver och två lager torv från en betesvall på Julita.