Målrettet arbeid gir resultater - innblikk i en dedikert sprangrytters hverdag

Målrettet arbeid gir resultater - innblikk i en dedikert sprangrytters hverdag

Regine Finstad og ponnien henne Charm kan se tilbake på 3 flotte år sammen, og kronen på verket ble dette årets stevnesesong. Vi har vært så heldige å få en prat med Regine om året som har gått, målene hun har satt seg, og hvordan hun gjennom beinhard jobbing og fullt fokus har klart å nå disse.

«Jeg er kjempeheldig, jeg har et supert støtteapparat rundt meg. Mamma og pappa er med på alt. De pusher meg ikke, men støtter meg fullt ut og har satt veldig mye annet til side for at jeg skal få lov til å satse disse ponniårene.», er noe av det første Regine sier under samtalen. Vi lar oss lett overbevise om at Team Finstad/Rognstad står på for datteren sin og at de har sin del av æren for de flotte resultatene som Regine og Charm har oppnådd, men vi er heller ikke i tvil om at det må finnes en ekstra drive og en guts hos rytter som er ganske unik. Det får vi bekreftet.

«Det er jo jeg som vil dette, og bare jeg som kan jobbe for å få det til», sier Regine, som går første året på Idrettslinja på Stange Videregående. Det betyr skoledag til ca halv fire hver dag, lekser og prøver. Charm skal trenes 6 dager i uken, Regine trener selv 3-4 dager på treningsstudio og i tillegg skal stallarbeid gjøres. Dette krever en enorm selvdisiplin, struktur og planlegging. Det er lite tid til venner og fest, men noe klarer hun også å få til av sosiale aktiviteter. Det krever også sitt – skal hun på et arrangement fredag til lørdag, står hun opp før skolen fredag for å trene Charm og er tilbake i salen når hun er hjemme igjen lørdag kveld. «Struktur og plan hjelper meg med å få til skolen også», sier Regine, «Jeg har ikke tid til å utsette eller sløse med tid og må være strukturert og på i den tiden jeg har. Dessuten hjelper det på å ha en god dose med konkurranseinstinkt – jeg vil jo gjøre det bra både på skolen og med hest».

Og gjort det bra med hest vet vi i hvertfall at hun har. Årets sesong startet på Norwegian Horsefestival i februar, som både ga flotte resultater og var en opplevelse i seg selv. Så kom Spring Tour, som de avsluttet med seier. I kvalifiseringen frem til KOHS, var de innom flere cup’er. De fleste av dem med suksess, men i Kristiansand gikk det skeis på vei inn i en trekombinasjon, og Regine pådro seg hjernerystelse i fallet. Dette ga superduoen en liten knekk og trekombinasjoner ble en stund en utfordring. Men med riktig fokus klarte de å fri seg fra dårlige tanker og var tilbake til feilfri passering av denne typen hindre igjen i høst.

Trondheim Horse Show var også en super opptur for ekvipasjen. Her gikk de feilfritt både i 1.10 ,1.15 og 1.20. De deltok også på et Baltic-cup stevne i Norge, hvor de var feilfri og fikk plassering to av tre dager. Det var også her de startet sin første MA+5 (1.25). Kvalifisering til KOHS er jo en bragd i seg selv, og enda morsommere er det når man starter selve stevnet på KOHS med seier! Super innsats ga dem til slutt en delt 2.plass sammenlagt. Årets siste stevne var innendørs NM, og nok en gang viste superparet at de er i toppform.

På spørsmål om hva Regine syntes er en viktig faktor bak suksessen, i tillegg til jerndisiplin og struktur, svarer hun: «Variert og morsom trening, både for rytter og hest». Både dressurøkter, gallopp- og intervallturer, spenstrening, bomøkter og skogsturer står på planen. Alt tilpasset stevneoppsett, slik at overbelastning unngås. Alle treninger er også planlagt. Selv om de rir på tur, er det fokus på at Charm skal være på plass og i balanse. Dagen før stevner brukes som regel til en slik skogstur – «Det er alltid der han kommer best på plass», sier Regine. I vinter la de ned mye jobb i dressur og red jevnlig for Bente Myrvold og Ann Cathrin Lûbbe. I snitt rir de for sprangtrener ca 2 ganger i måneden (ukentlig utenfor stevnesesong). De trener også mye bommer hjemme selv, for å justere steg og rideveier, og kjenne på rytme og at hesten er der den skal være.

Regine trekker også frem det unike båndet hun har til Charm. De har stor tillitt til hverandre og samarbeider utrolig bra. Charm beskrives som et arbeidsjern og som en ponni som gjør alt for Regine. De stoler på hverandre. Charm hopper fordi han stoler på Regine. Regine vet at når Charm tar tak og tar trippelbaren på tre steg i stedet for fire, noe som skjedde i Innendørs NM, så fikser han det og hun må følge med ham. Tillitten dem i mellom har også gjort at Regine ikke ser noe behov for andre hjelpemidler en sal og hodelag. Hun bruker hverken sterkt bitt, martingal eller sporer. «Charm er den ponnien som har lært meg mest, og som jeg elsker over alt på jord»

Så kommer det uunngåelige spørsmålet, hva nå – nå som ponniårene er over?  «Sesongen i år har gått etter planen og Charm har vært helt fantastisk. Han hopper nå stabilt 1.20 og har mange spreke ponniår igjen. Jeg har vært i tenkeboksen en stund og lurt på hva jeg skal gjøre. Når det er slitsomt og nedturene kommer, har jeg ønsket å gi meg helt med hest. Men jeg har funnet ut at jeg ønsker å fortsette, det er jo dette jeg brenner for, og jeg tror rett og slett ikke at jeg klarer å slutte. Jeg er derfor på utkikk etter en hest, som jeg kan sette meg nye mål med. Charm fortjener at noen andre får lære ham å kjenne og lære like mye som jeg har gjort. Han vil ikke trives med ikke å bli brukt jevnlig, det har han for mye krutt til. Siden jeg da ikke kan ri ham lenger selv, kommer vi til å selge ham – med tungt hjerte. Han er en fantastisk ponni, og jeg er  veldig stolt over det vi har fått til sammen, hvis jeg får lov å si det»

Og stolt er det virkelig lov til å være! Vi i Hede er også stolte av å ha en slik dedikert rytter som Regine i klubben, og gleder oss til å følge henne videre mot nye mål!

06.11.2019 21:40