Siste fra nettbutikken:

Hus_Y8A6681

Veggbilde på akrylglass i str. 70 x 100

Mørketid - Fargetid

Mørketid er et fenomen som inntrer om vinteren, og bare nord for den nordlige polarsirkelen og sør for den sørlige polarsirkelen.

I en periode er sola under horisonten, selv når den er på sitt høyeste. Denne perioden er på sitt korteste nær polarsirklene og øker i varighet nærmere polene og er på sitt lengste på selve polpunktene, der den varer i seks måneder.

De områdene som har mørketid om vinteren, vil ha midnattsol i et tilsvarende langt tidsrom om sommeren.

Lys i mørketid, Korsviksanden 28. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum Lys i mørketid, Korsviksanden 28. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum Lys i mørketid, Korsviksanden 28. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum

Beskrivelse

Mørketida skyldes et astronomisk fenomen: jordaksen heller i forhold til det planet jorda beveger seg i rundt sola. Derfor har vi også midnattsol om sommeren langt mot nord.

Hvis jorda hadde vært uten atmosfære, ville Polarsirkelen vært den sydligste grensa for mørketida. Men sollyset avbøyes på sin vei gjennom jordatmosfæren, slik at sola kommer høyere på himmelen. Som en følge av dette fenomenet flyttes grensa for mørketid lengre mot nord.

Lys i mørketid, Hasfjord 28. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum Lys i mørketid, Hasfjord 28. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum Lys i mørketid, Hasfjord 28. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum

Forekomst

De nordligste landsdelene i Norge har en kortere eller lengre "mørketid" omkring vintersolverv, avhengig av breddegraden. Jo lengre nord, jo lengre er mørketida. Se oversikt over hvor og når det er mørketid på yr.no.

Bodø, som ligger nord for Polarsirkelen, har faktisk en daglengde på ca. 50 minutter ved vintersolverv. Men høye fjell i sør stenger for sola slik at den er borte fra byen en hel måned. Først et stykke ute i januar kan man se de første solstrålene igjen.

Folk på Røst, som ligger omtrent like langt mot nord som Bodø, kan se sola hele året fordi de har fri horisont mot sør, om været tillater det.

Lys i mørketid, Skippernes 5. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum Lys i mørketid, Skippernes 5. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum Lys i mørketid, Skippernes 5. desember 2010 - copyright © Anne Olsen-Ryum

I værvarslingen

Det brukes egne symboler for mørketid som viser at sola plasseres under horisonten, sammen med lite eller mye skyer. Ventes det overskyet vær, og sola ikke skal kunne ses, brukes de vanlige symbolene, uansett årstid.

Les om min mørketid her: Kjærligheten til Mørketidslandet