Ordningsregler/FBKregler & policy för medlemmar i Finnboda Båtklubb (FBK) gällande från 2019-11-29
Ordningsregler/FBKregler & policy är den aktuella och praktiska tillämpningen av FBKs stadgar .
MMB |
Medlem med båt |
innehar båt och disponerar brygg- eller uppläggningsplats, eller bådadera i FBK |
MUB |
Medlem utan båt |
disponerar ingen brygg- eller uppläggningsplats i FBK |
MH |
Hedersmedlem |
tillhör kategori MMB eller MUB |
MP |
Presumtiv medlem Som ovan men MPS/V |
benämnes den som ansökt om medlemskap (MMB) och kan beredas vinterplats benämnes den som beviljats brygg- och/eller uppläggningsplats och köar för att ansöka om fullt medlemskap( när vi kan erbjuda vinterplats) |
1. Medlemsansökan och antagningsregler Varje person som ansöker om medlemskap ska intervjuas av styrelsen om varför han/hon vill bli medlem i klubben. Det är av yttersta vikt att vi har av klubblivet intresserade presumtiva medlemmar (MP). Ansökan om medlemskap ska ske skriftligt till styrelsen, vilken meddelar på första förenings-möte att ny presumtiv medlem (MP) lämnat in ansökan om medlemskap. Styrelsen tar sedan denna medlemsansökan på tre föreningsmöten och beslut om inträde tas av alla medlemmar på första årsmötet därefter. Praxis har värkt fram under årens lopp och innebär att den som ansöker om medlemskap kan först efter att har varit presumtiv medlem under tre säsonger hos klubben få beslut taget av alla medlemmarna på årsmötet därefter.
2. Pliktavgifter Vid åsidosättande av § 1 & 2 äger FBK rätt att ta ut pliktavgift enligt följande system:
3. Arbetsplikt Vid beordrat arbete, sjösättning, upptagning eller vakt är MMB och MP skyldig att delta. Förhinder skall meddelas till någon i styrelsen senast 1 dygn i förväg. Skickas ersättare skall denne vara minst 18 år och ha kännedom om verksamheten.
4. Avgifter. MMB och MUB skall själv ombesörja att medlemsavgift betalas till klubbens plusgirokonto 790566-4 inom en månad efter att årsmötet har hållits. Inbetalningskort skall normalt finnas i klubbhuset. Meddela kassör om inbetalningskorten saknas. Medlemsavgift fastställes på varje årsmöte. MP och NY MEDLEM erhåller ett email med uppgifter om beslutade avgifter som skall betalas inom angiven förfallodag. ÖVRIGA AVGIFTER betalas senast inom angiven förfallodag. Medlemsavgifter : Se medlemssidor / Endast för medlemmar
5. Nyckel Endast MMB kan kvittera ut nyckel till FBKs lokaler mot erläggande av depositionsavgift på 600 kr. Ny depositionsavgift ska betalas om ny nyckel ska ersätta förlust av nyckel. Depositionsavgiften återbetalas vid återlämnande av felfri nyckel. För nyckel utlämnad före 1997 var depositionsavgiften 50 kr. Nycklar utlämnas hos alt. återlämnas till klubbmästaren
6. Båtbyte MMB och MP är skyldig att till hamn- och/eller varvskapten anmäla båtbyte, samt att få godkänt att plats kan beredas inom FBKs område. Underlåtenhet av detta kan innebära att ordinarie båtplatsen anses förverkad.
7. Andrahandsuthyrning, överlåtelse till medsökande och/eller affärsmässig verksamhet Det är absolut förbjudet att hyra ut sin båtplats i andra hand. Ej heller får medsökande överta medlems plats i klubben. Det är även absolut förbjudet att bedriva båtuthyrning eller annan affärsmässig verksamhet med båtplats i klubben som bas. Den medlem som inte efterlyder denna paragraf i ordningsregler/FBKregler blir omedelbart utesluten ur klubben (direkt styrelsemötesbeslut gäller).
8. Parkering Parkeringsmöjligheter finns vid Kvarnholmsvägen
9. Medlemsmatrikel Medlemsmatrikel skall vara korrekt uppdaterad. Varje medlem (MMB, MUB, MH, MP) skall meddela kassör ändrad adress, telefonnummer, e-mailadress, byte av försäkringsbolag med flera uppgifter som är av betydelse i matrikel och andra listor. Uppdatering görs på blankett Uppdatering av medlemsmatrikel. I matrikeln skall alltid korrekta uppgifter finnas - extra viktigt att du lämnat korrekt adress och för att du ska nås av kallelser och information.
10. Upptagning av båtar Upptagning av större båtar är av kapacitets- och bottenförhållande begränsade till båtars maxvikt- & mått enligt följande: Vikt= 4000 kg på slip och vagn Längd=10 m. Bredd= 3,3 m. Djup=1,2 m. Båtar med olämplig viktfördelning och utformning av undervattensdelen för FBKs slipredskap och vagnar och därför bedömda av hamn- och/eller varvskapten som en säkerhetsrisk vid upptagning, kan nekas detta. Motorbåtar har företräde före kortkölade segelbåtar.
11. Båtplats vid brygga För disposition av bryggplats gäller båtars maxvikt & mått: Vikt= 6000 kg. Längd=10 m. Bredd= 3,3 m. Djup=1,8 m. Antalet platser med maxvikt & mått är begränsade med hänsyn till slitage på bryggor. Hamn- och/eller varvskapten har rätt att bereda plats för enstaka båt vars maxvikt & mått överskrides om denna enstaka båt bedöms att inte orsaka skador på brygganläggning, samt har styrelsens godkännande.
11 A. Byte av bryggplats. Man skall lämna in ansökan om byte av plats till nästa säsong i god tid innan sjösättning, dock senast vid årsmötet Det går inte att byta plats under pågående säsong. Undantag är om man avtalat med annan båtägare om plats byte och har fått hamnkaptens godkännande. Detta gäller medlemmar såväl som provmedlemmar
12. Slip Slip får endast användas för enskilt bruk, om tillåtelse har erhållits av hamn- och/eller varvskapten eller slipförman.
13. Båtförsäkring & fullmakt för kontroll Alla båtar som ligger inom FBKs område skall vara försäkrade. Fullmakt för styrelsens kontroll hos uppgivet försäkringsbolag skall ges kassören.
14. Förtöjning & stöttning av båt Varje medlem som har båt i klubbens hamnområde är skyldig att se till att hans/hennes båt är ordentligt förtöjd och fendrad, samt se till att den är ordentligt stöttad när den står på land. Varje medlem har två förtöjningsringar på bryggan och en boj att förtöja vid. I de två förtöjnings- ringarna skall varje medlem ha förtöjningsfjäder och förtöja med dubbla linor. OBS! Ingen rund- sling i förtöjningsringarna får förekomma! Måste endast en lina användas skall den göras fast med en knop i båten så att den fungerar som två separata linor. Helst skall separata linor från både styr- och babord fästas i bojringen och i de två förtöjningsringarna på bryggan. Vid förtöjning i y-bommar, använd en förtöjningstamp från ”varje hörn på båten” till bommarna så att båten hålls centrerad mellan bommarna. Förtamparna och aktertamparna skall vara så riktade och korta att båten inte driver in mot bryggan eller att båten driver ut från bryggan. Inga tampar får vara förankrade i bryggan.
15. Båtbockar Alla medlemmar som får en landplats för vintern hos klubben skall ordna med egna båtbockar. Båtbockarna skall vara 60 cm höga och lika breda som båtens bredd. De skall vara tydligt uppmärkta med namn. Båtbockarna skall godkännas av hamnkapten eller vice hamnkapten , slipförman, ordförande.
16. Elektriska anslutningar Elektriska anslutningar skall vara urkopplade ur uttagspunkten (stolpe/brygga) när båten är obevakad. Elektriska värmekällor är förbjudet att använda utan närvaro om inte godkännande från hamnkapten finns. Alla privata anslutningar som används skall vara skyddsjordade och i gott skick för att undvika personskador. Hamnkapten har rätt att förbjuda anslutningar som inte uppfyller säkerhetskraven.
17. Miljöfarligt avfall & sopor Varje medlem ansvarar för att miljöfarligt avfall lämnas till Nackas kretsloppscentraler. Kretsloppscentral finns i Boo, Älta och Östervik.
På kretsloppscentraler kan du lämna grovavfall, elavfall, vitvaror, farligt avfall och återbruk.
Tidningar och förpackningar av glas, kartong/wellpapp, plast och metall lämnar du till en återvinningsstation.
Varje medlem ansvarar för att hushållssopor tas hem eller läggs i sopbehållare vid trappan vid parkeringsplatsen
18. Ordningsregler för klubbhus och hamnplan Av styrelsen uppsatta ordningsregler för klubbhus och hamnplan skall följas. I klubbens lokaler råder absolut rökförbud med hänsyn till barnfamiljer och allergiker.
19. Kännedom om gällande stadgar och ordningsregler/EBKregler. Det är varje medlems skyldighet att ha kännedom om gällande stadgar, ordningsregler/FBKregler, samt att rätta sig efter dessa. Kalender och andra aktiviteter finns på klubbens hemsida och i väggstället i klubbhuset (blädderpaneler). På klubbens hemsida finns all info att hämta. Om info saknas skall medlem tala med kassören eller någon annan i styrelsen.
20. Vakten Sekreteraren är ansvarig för vaktlistan, som görs i samarbete med grannklubbarna Segelsällskapet Gäddviken och Svindersviks båtklubb. Eventuella byten av vaktpass gör medlemmarna sinsemellan. Vi har ingen ’vaktchef’ utan byten ska göras mellan medlemmarna. Har medlemmar bytt vaktpass med varandra ska detta skrivas in på vaktlistan som sitter på anslagstavla i klubbhuset. När medlem fullgjort sin vakt ska han/hon signera på vaktlistan. Ingen vaktar ensam! Medlem ska ringa dagen före vakten till sin vaktkompis! Kom ihåg att den som inte gör sitt vaktpass får betala pliktavgift.
Styrelsen