What´s in a name?

Varenavnene på ulike malttyper varierer fra land til land og fra malteri til malteri, så det er ikke alltid like lett å finne ut hva slags malt som skjuler seg bak navnene. Men her er ihvertfall min forståelse av bruksområdene:

Diastatisk malt, også kalt enzymatisk malt. Dette er et pilsnermalt med et høyere innhold av proteiner (enzymer) enn vanlig. Det er ment brukt sammen med umaltede kornsorter som mais og ris. Kan vel også brukes sammen større mengder malt med begrenset diastatisk potensial, som f.eks brunmalt. 

Surmalt. Dette er malt som er behandlet med melkesyre, slik at pH i mesken vil synke. Melkesyren vil også gi smak til ølet, og man kan da få et kledelig belgisk preg på ølet uten å ty til sur fermentering. Surmalten fra Castle har et fargetall på 9 EBC.

Røykmalt. Malt av pilsner eller pale ale-type som er tørket over røyk får en umisskjennelig røyksmak. Intensiteten er selvfølgelig avhengig av hva slags, og hvor mye røyk. Jeg har 4 typer på lager, så spørs det bare hva oppskriften sier, og hvor godt du liker røykpreget! Malten fra Weyermann er tørket over bøk, og burde være førstevalget i Rauchbier. Viking tørker malten sin over røyk fra frukttrær. På de britiske øyer er det selvfølgelig Whiskyprodusentene som benytter røykmalten, og da er det torv som teller. Den torvrøykte malten kan også brukes i moderne utgaver av portere og stouts.

  • Røykmalt (bøk), Weyermann
  • Røykmalt (kirsebær), Viking, 3,8 EBC
  • Whiskeymalt (torv), Brewferm
  • Peated malt (torv), Crisp 4 EBC

Spitzmalt eller Chit Malt. Dette er delvis maltet bygg som kan brukes for å øke skumfastheten. Effekten er vel den samme som bruk av flaket bygg, men siden det er maltet en kort stund oppfyller det kravene i "renhetsloven".

Melanomalt også kalt mørk münich, supermünich, honningmalt eller brumalt. Dette er malt som har fått redusert lufttilgang under den siste del av spiringen. Resultatet er dannelsen av en rekke smakstoffer, både søte (honning!) og syrlige. Malten er mer smaksrik enn fargen tilsier. Det er varianten på rundt 40 EBC som gir mest honningsmak. 

  • Melanomalt, lys, Castle 40 EBC 
  • Melanomalt, Castle 80 EBC

Biscuitmalt, av Weyermann kalt Abbeymalt. Denne malten er røstet ved høy temperatur, men i svært kort tid. Dette gir et forhoødsvis lyst malt, med mye smak av kjeks, br

  • Abbeymalt, Castle, 45 EBCødskorpe og nøtter.
  • Biscuitmalt, Castle, 50 EBC

Aromamalt. Denne har fått redusert gjennomstrømming av tørkeluften. Den høye luftfuktigheten resulteterer i de samme smakstoffene en får ved dekoksjonsmesking.

  • Aromamalt, BestMalz, 100 EBC
  • Aromamalt, Castle, 100 EBC

Special B. Dette er intet mindre enn et røstet karamellmalt. Det gir derfor smaksnoter fra begge kategoorier. B står for Belgisk, og anvendelsen er i mørke klosterøl. Den jeg har er fra Castle og har et farhgetall på rundt 300 EBC.

Sahti Malt: Dette er en maltblanding beregnet på finske hjemmebryggere. Dere vet npk bedre enn meg hva dere går til. Fra Viking i Lahti, 5 EBC