Vild och vacker!

En ö i dimma.

Norra Vätterns skärgård brukar beskrivas som vild och vacker!

Skärgården är Sveriges enda inlands -och sötvattensskärgård och den innefattar ett femtiotal öar, utöver alla kobbar och skär.

Alla öar med undantag för några få är obebodda. Här står grovhuggna klippor, rundade granithällar och vindpinade tallskogar i färgstark kontrast till Vättens klara, blågröna vatten.

Här trivs ståtliga rovfåglar som Fiskljuse och Lärkfalk.

Skogsbruk har länge bedrivits på öarna i norra Vätterns skärgård, men det har begränsats av vattnet och de farliga isarna. Skogsarbetet har skett med långa tidsintervall. Detta tillsammans med återkommande bränder på öarna har skapat varierade och artrika skogar i skärgården.

På de större öarna har äldre tiders djurhållning och odling påverkat naturmiljön. Skogarna och byggnadslämningar tyder på att både slåtter och bete använts. Hasselsnår, gamla enar och grova ekar är andra spår av en tid då betande tamdjur höll skogen öppen och ljus.

Liksom kustskärgårdarna håller också Vätterns skärgård på att höja sig ur vattnet. Genom att landhöjningen sker snabbare i norr sjunker vattnet i Vätterns norra ände men stiger i dess södra. Man kan likna Vättern vid ett badkar vars ena ände långsamt lyfts upp.

För ca 9 000 år sedan var landmassan vid norra änden så nedtryckt (av den just bortsmälta inlandsisen) att sjön under kort tid faktiskt hade sitt utlopp mot norr i stället för som nu i söder vid Motala.

Författaren och konstnären Folke Dahlberg skrev mycket om Vättern och den norra skärgården. Han beskrev öar, kobbar och skär på sitt alldeles speciella sätt. Han gav den mystik och liv. Han lämnar kvar en nyfikenhet på vad som finns där ute för oss att upptäcka.

Sommartid är norra Vätterns skärgård ett populärt resmål för fritidsbåtar och på vintern förvandlas skärgården till ett skridskoparadis. På öarna Björkholmen, Stora Krokholmen, Stora Aspön och Stora och Lilla Hjortholmen får man tälta upp till två nätter. Här finns även förtöjningsdubbar, grillplatser, vedförråd, sopmajor och toaletter, som underlättar friluftslivet.

Sedan 2004 är stora delar av norra Vätterns skärgård en ekopark vilket innebär att de ekologiska värdena styr över det ekonomiska för bevarandet av en unik del av Sveriges natur.

Bild från aktern av Wettervik mot Askersunds hamn.
Dukat ombord i salongen.
Kor svalkar sig i strandkanten.
Norra Hammarsbron sett från soldäck.
Wettervik vid Olshammarsgårdens brygga.
En stuga vid strandkanten.
Wettervik ligger vid en ö.

Askersunds Skärgårdstrafik

Vi är ett litet familjeföretag med ett stort mål! När vi tog emot vårt fartyg M/S Wettervik insåg vi vilka begränsningar denna sortens turistverksamhet kunde sätta för människor med olika funktionsvariationer. Branta landgångar, små toaletter, trappor, höga trösklar och trånga passager.

Vi fick veta att det inte var någon idé att ens försöka anpassa en turistbåt av denna typ - för mycket stål och alldeles för komplicerat...

Detta var naturligtvis något vi inte kunde acceptera.

"Norra Vätterns skärgård är till för alla!" blev vårt måtto när vi först tog fram vinkelslipen, tog bort alla trösklar, installerade en hiss, breddade alla gångar och gjorde om två trånga toaletter till en stor.

Allt efter som tiden gått har vi jobbat vidare med anpassningen och vi fortsätter oförtrutet arbetet med hjälp av våra besökare som ger oss nya tips och idéer. Läs gärna mer på sidan; "Tillgänglighet".

Sedan vi startade Askersunds Skärgårdstrafik har mycket hänt. Vi har varit med om många roliga fester och vigt ett stort antal giftassugna par. Vi har varit med och anpassat en hel ö i skärgården så att alla skall kunna komma nära naturen - kanske fiska, ha en picknick eller bara strosa runt.

För ett tag sedan gjorde vi ett nyförvärv i vår lilla båt "Pricken" som vi bland annat använder i utbildning och andra uppdrag ute på "sjön". Det kan vara markering av farleder, bogsering, uppdrag för sjöassistans med mera. Även pricken kan chartras för bröllop och andra aktiviteter.
Ni kan läsa mer om Pricken här; www.prickens.se

Varje dag får vi lov att vistas i en helt unik miljö, ett privilegium vi gärna delar med er.

Välkomna ombord önskar Johan och Marita med besättning!

M/S Wettervik

Med ett djupgående på bara en meter (mindre än många fritidsbåtar) är M/S Wettervik som gjord för att kryssa mellan öarna i Vätterns skärgård.

Vill ni se bilder av Wettervik som ung liten pråm kan ni klicka här: www.skärgårdsbåtar.se/skokloster_1950

Skärgårdsbåtar.se står för informationen: www.skärgårdsbåtar.se

Data:

Längd: 24,88 meter.
Bredd: 4,8 meter.
Djupgående: 1 meter.
Maxfart: 12 knop.
Marschfart: 7,5 för att få en lugn och vibrationsfri gång.
Maskiner: 2 st. Scaniadieslar på vardera 205 hästkrafter.
Antal Passagerare: 98
Sittandes vid bord: 56 passagerare.
Rullstolar vid bord: (ca) 30 st.

M/S Wettervik (och M/S Pricken) drivs med ECO-bränslet EcoPar.

Historia:

1950
Byggd och sjösatt på Bogahammars varv i Stockholm 1950.

1950
Levererad av Gustafsson & Anderssons varvs AB som Skokloster till greve Rutger von Essen, Skokloster.

1961
Såld till Waxholms Nya Ångfartygs AB, Vaxholm och omdöpt till Delfin I.

1964
Övergår till Tourist Sightseeing AB, Stockholm.

1978
Såld till Rederi AB Mälaren - Hjälmaren, Stora Mellösa och omdöpt till Hjelmare Kanal. Trafik på traden Stockholm - Örebro via Hjelmare kanal.

1979
Nya huvudmaskiner, av fabrikat Scania Vabis D6 M01, 256 hk, 188 kW, installeras.

1997-09-22
Såld till Ångfartygs AB Strömma Kanal, Stockholm för 0,5 milj SEK.

1998-04
Omdöpt till Pendlaren. Trafik på traden Stockholm - Alviks strand.

2000
Såld till Sandön Karlsborg AB, Askersund och omdöpt till Wettervik. Trafik i norra Vättern.

2003-01-19
Såld till Swedspin AB, Sjötorp.

2004-01-02
Såld till Askersunds Skärgårdstrafik AB, Hammar. Trafik i Vätterns norra skärgård.

Wettervik som hon såg ut när vi köpte henne 2004. Wettervik som hon såg ut när vi köpte henne 2004.
Maskinrummet på Wettervik. Notera att de bägge dieslarna är målade i rött för babord (vänster) och grönt för styrbord (höger). Detta för att man lättare skall kunna orientera sig i det mörka maskinrummet.