Härskartekniker: Sagor för vuxna

Bokomslag

Härskartekniker: Sagor för vuxna, Kunskapshuset förlag, av Anna-Karin Kask.

Har du blivit osynliggjord på möten? Eller känt att du varit utsatt för strategier så subtila att du starkt börjat ifrågasätta dig själv? Eller är du rentav den som vill styra händelseutvecklingen? Den här boken handlar om just det, om makt - och härskartekniker.

Bakgrunden till boken kommer från Anna-Karins egna upplevelser av mobbing på arbetsplatsen. Trots sitt kunnande och långa erfarenhet  av att arbeta med grupper, befann sig Anna-Karin plötsligt i ett läge där hon började backa undan. Situationen gick så långt att Anna-Karin tystnade mer och mer- vilket i efterhand var det sämsta hon kunde göra.

Som ett sätt att bearbeta det hon varit med om började Anna-Karin skriva texter som kom ut i form av sagor. Dessa sagor blev därefter boken Härskartekniker: Sagor för vuxna.

Det är en allvarlig bok skriven i sagoform där för givet tagna sanningar synliggörs på ett humoristiskt sätt för igenkänning och självläkning. Sagorna speglar hur det kan gå till i arbetsgrupper när arbetsklimatet av olika anledningar gått käpprätt åt helvete.

Du kan med fördel endast läsa bokens sagor eller använda den till reflektion och grupputveckling.

"Tack för läsupplevelsen! Vi började med att prata oss igenom "teoridelen" och kopplade några av härskarteknikerna till sagorna. Bra med den som bakgrund. Efter det gjorde vi kopplingar till grupper vi deltagit i och såg likheter med sagorna, olikheter som styrka (inte dom hos de räta tanterna). Vi känner oss klokare efter att ha läst och diskuterat din bok. Tack!" - Bokcirkeln Upp med flåset

"Har skrattat och förfasats om vartannat. Jag tycker att det är det som är suveränt och unikt. Dels att du använder sagoformen dels att du skruvar till det och att det går att skratta åt det, en sotad humor liksom. Tänkte på Chaplins "Diktatorn". Och så är det mycket välskrivet." Maria

"Den är så härlig boken, bildspråket som du använder och karaktärerna som är helt vidriga men så underbara i sina detaljer." Anita

"Impad! Ler hela tiden! Så finurligt språk och sagoformen passar perfekt. Så rätt i tiden och så bra med workshopidéerna också." Marit

Sagometoden


Sagometoden är en metod som syftar till att angripa, belysa och medvetandegöra härskartekniker kopplat till sagorna och till olika kreativa metoder och övningar. Sagometoden kan erbjuda nya perspektiv genom inkluderande och kreativa verktyg som kan stödja delaktighet och demokratiprocesser, samt göra att vi lär känna våra arbetskamrater på ett nytt sätt. Sagometoden vill inspirera arbetsgrupper till att tillsammans reflektera och kommunicera kring den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA (AFS 2015:4).

Sagometoden, är ett pedagogiskt verktyg att använda i arbete med att utveckla gruppdynamik i organisationer och företag och i skolor från gymnasieåldern och uppåt. Med hjälp av bokens texter med sagotema, där frodiga personbeskrivningar varvas med kreativa metoder, kan din arbetsplats eller skola arbeta med gruppdynamik på ett lekfullt men ändå djuplodande sätt. 

Metodmaterialet är tänkt att användas för att i första hand synliggöra och förebygga konflikter, samt möjliggöra till reflektion och samtal i arbetsgrupper innan allt gått för långt.

Arbetsmiljöverket.se

Varför kreativa övningar?
Att arbeta med kreativa metoder kan skapa nya möjligheter till samtal och reflektion. 

Utdrag ur boken Härskartekniker: Sagor för vuxna


Utdrag ur sagan "Tant Svart, tant Rosa och tant Gul" ur boken Härskartekniker: Sagor för vuxna:

"Det var en gång tre tanter som trivdes ypperligt i varandras sällskap. Det var inte så att de alltid var överens, men för det mesta. Tanterna satt tillsammans, måndag till fredag, på ett kontor och stickade rätor.

"Håhåjaja", brukade tanterna säga där de satt och stickade för fullt.

"En rät hit och en rät dit. Nu har jag nog stickat flest rätor i hela staden", brukade tant Svart säga med stolthet. 

"Ja", brukade tant Rosa svara, "vi är ju alla tre förträffligt kompetenta".

Så satt de, dag ut och dag in. Under tiden de stickade samtalde de om ditt och datt. Ibland handlade samtalet om skönhet, som vackra möbler eller konst. Men allt som oftast talade de om det som var orätt och fel och i deras ögon var nästan allting orätt och fel."