Svartbergets hemmelighet

Svartbergets hemmelighet er en spennende historie om Frida, den nye jenta på stedet, og Lisbeth, som bor under det stupbratte Svartberget. Eivind går i klassen over, og er nysgjerrig på den nye jenta. Hva driver hun og Lisbeth med der oppe ved berget? Og er det sant at det fins en skatt der? Alle trekkes mot Svartberget med sine hemmeligheter, samtidig trekkes de mot hverandre...

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer

I bokhandel og i alle bibliotek

Åtte sterke jeg-fortellinger om jenter på terskelen til voksenlivet. I skyggen av miljøtrusler gjelder det å redde seg unna farlige menn i Zimbabwe, skaffe seg mat og frihet i Bangladesh, redde skilpadder i Australia. Også norske Erle oppdager at det kreves mye av den som ønsker å være dronning på Kings's Road.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer

Lanseringa av årets bøker fant sted i den fullsatte Sølvsalen i Krona på Kongsberg den 12. september. Arrangementet var åpent for alle. Kongsbergs sjette og sjuende klasser var blitt spesielt invitert. Arrangør: Kongsberg bibliotek. Nå kan du kjøpe bøkene i bokhandel eller låne dem i alle bibliotek.

Kortreiste bøker

Tussilago forlag ble startet i 2010. Forlaget vil være et lite lys i den litterære skråninga.

Forlaget trykker bøkene i Norge, så kortreist som mulig. Malgorzata Piotrowska, som har lagd omslagene til årets bøker, bor i Bærum. Ansvarlig for trykk  er Zoom Grafisk AS i Drammen og innbinding ble gjort av Bokbinderiet Johnsen i Skien. Mette Martinsen har lagd sats, og hun bor også i Kongsberg, der Tussilago forlag holder hus.

Tussilago forlag er stolte av å bidra med to flotte utgivelser til årets bokhøst. Svartbergets hemmelighet av Lise Knudsen er en spenningsroman, mens Dronning på King's Road av Øistein Hølleland, er en ny samling noveller/fortellinger.

Les mer

Se store oppslag i Vårt Land og Norsk Industri 15. og 16. november

Utdrag fra Vårt Land 15. nov.

Forfatter: Lars O. Flydal

Tussilago forlag er en liten og sjelden­ plante i norsk forlagsbransje, og utgir kortreist litteratur . Skriving, illustrasjons­arbeid, trykking og bokbinding foregår i kort radius fra Kongsberg.

‘I en tid der miljø­trusselen er reell, har vi valgt å utgi kortreiste bøker, selv om vi taper penger på det. I min tid i forlagsbransjen har jeg sett en rekke norske trykkerier og bokbinderier gå konkurs. Situasjonen­ blir verre og verre, de aller fleste forlagene velger å trykke bøkene langt unna - i Kina, ­Litauen og Latvia, sier forlagssjef Øistein Hølleland.

Han debuterte selv som forfatter i 1977, og har sett en utvikling han ikke liker.

- Særlig de store forlagene tenker mer og mer inntjening. Hele bransjen preges av hvor mye en bok kan selge, ikke hvor viktig den er å utgi - og hvor billig den kan produseres. I siste instans blir det vanskeligere å leve av et forfatterskap, mener han.

Dominoeffekt. Som medlem av Forlegger­foreningen ser han at det grenser­ til det illojale å reise problemstillingen.

- Men for meg som lever av ordet - som forfatter og forlegger - er det viktig å belyse­ også de samfunnsmessige ­sidene i norsk bokbransje. I vår tid må miljøperspektivet være overordnet, konsekvensen av å ikke tenke miljø og samfunnsansvar kan bli stort. Noen må ta opp problemet, vi er et lite forlag og besparelsene på en utgivelse er kanskje noen få titusen kroner. Men hvis alle tenker kun økonomi i alle ledd, får vi en farlig dominoeffekt, mener han.

Han er også opptatt av hva leserne tilbys.

- Forlagene må tjene penger, men skviser man sitronen i alle ledd, går det ut over alle ledd i produksjonen - og forfatterne. Og hvis salgbarheten blir viktigere enn kvalitetskriteriene, er det i siste instans leserne som får et dårligere tilbud av bøker, sier Hølleland.

Ønsker debatt. Han vil reise debatt gjennom forlagets kortreist-profil.

- Noen må ta ansvar. Å sette økonomi foran alt annet, er blitt vår tids religion. Det er ­behov for idealisme, uten det får vi et kaldt samfunn, og vi har valgt å flagge et miljø­anliggende. Alle virksomheter­ må ha en porsjon etikk. Balansen­ mellom børs og katedral er borte, i dag er det børsen som styrer, sier Hølleland.