Skøyter

Skøyter med kalosjer (øverst) og soakers (nederst) Skøyter med kalosjer (øverst) og soakers (nederst) Skøyter med kalosjer (øverst) og soakers (nederst) Skøyter med kalosjer (øverst) og soakers (nederst) Skøyter med kalosjer (øverst) og soakers (nederst) Skøyter med kalosjer (øverst) og soakers (nederst). Klikk for større bilde.

Kunstløpsskøyter

Dette er en kort orientering om skøyter til nybegynnere. Etter hvert som du lærer mer som skøyteløper vil du gjøre deg opp din egen mening og hva som er bra og hva du liker.

På skøyteskolen kan alle typer skøyter brukes, danseskøyter, hockeyskøyter osv. 

De som går videre til aspiranter bør man ha egne kunstløpskøyter. Vanlige sportsbutikker selger danseskøyter, som er mykere og ikke egnet til kunstløp.

Kunstløpskøyter kjøpes enten brukt eller av en spesialist på kunstløp. Nye skøyter til apsirantert koster fra ca. kr. 2.000,- og oppover. Man kan også kjøpe brukte skøyter fra jenter som vokser fra sine til en rimeligere pris. Siden kunstløp er en liten sport så er tilbudet av brukte skøyter på finn.no lite. På skøytestevner kan man ofte finne en bruktbod med skøyter og kjoler.

Størrelser i lengden, måles enten i millimeter (f.eks 210) eller i amerikanske størrelser (2, 3, 4, 5 osv.).

Størrelser i bredden måles i;

smal (A, narrow)

normal (B, medium)

og bred (C, wide).

Annerkjente merker er Jackson, Riedell, Risport, Edea, Graf, GAM og en del andre.

Jenteskøyter er stort sett hvite. Gutteskøyter er svarte. Gutterskøyter er bredere i lesten. Det spiller ingen rolle hvilken fargen skøytene har, så lenge de passer godt på foten.

Har skøytene pelskrave, fine farger og møstere, så er det antakelig feil type skøyter.

Skøytene bør være passe og man må regne med å kjøpe nye skøyter hvert år så lenge bena til ungene vokser. Det er lettere å mestre skøytingen med passe sko.

For å kunne bruke piggene, så må tærene være over piggene. Er skoen for stor og tærene kommer for langt bak i skoen så blir det vanskeligere å bruke piggene.

Ikke kjøp avanserte konkurranseskøyter til nybegynnere, for disse skøytene er vanskeligere å lære seg å gå på.

Kjøp ikke brukte skøyter som ser utbrukte ut, for læret svekker seg og piggen på skøytestålet kommer for nær isen om det er slipt for mange ganger. Piggene kan også være skadet av feil sliping. Forhør deg gjerne med treneren før du kjøper skøyter.

Sliping av skøyter

Nye skøyter selges vanligvis uslipte. Man kan se det på om skøytestålet er flatte under. Før bruk så må skøytestålet hullslipes. Hulslipen gjør det lettere å gå på innerskjæret og ytterskjæret av skøyten.

Noen skøytejern leveres slipte fra fabrikken. Hulslipingen er da oppgitt i R.O.H. (Radius Of Hollow). Mindre radius gir dypere hulslip.

Regn med at skøytene må slipes en til to ganger hvert halvår.

Klubben har for tiden flere som kan slipe. Sliping avtales direkte med sliper (se kontaktinfo og pris på facebooksiden for medlemmer) eller gjennom hovedtrener.

Ta vare på skøytene. Kalosjer og soakers

Kalosjer er beskyttelse i plast for skøyteeggen. Bruk alltid kalosjer når man går med skøytene utenfor isen. Går man på betongen med skøytene, så blir de sløvet og må slipes på nytt. Skøytene må der i mot ikke lagres med kalosjer, fordi kalosjene holder på fuktigheten så skøytejernene ruster.

For transport i skøytebagen brukes beskyttelse i tøy "soakers". Skøytene må heller ikke lagres med fuktige tøybeskyttere "soakers" da det vil medføre rust på jernene. Soakers finnes i mange varianter, ikke bare de som er avbildet her. Du kan også sy dine egne.

Tørk av skøytene med et lite håndkle når du er ferdig med treningen. Husk å ta skøytene ut av bagen når du kommer hjem fra trening. La skøytene stå luftig på et teppe.

Sokker

Det holder med å bruke tynne ullsokker i skøytene. Prøv å finne sokker uten tykke sømmer. Man kan også få kjøpt egne kunstløpsokker.

Skøytene er polstret så det er ikke nødvendig med tykke sokker. Tykke sokker vil føre til dårligere kontroll med skøytene, og at foten kan skli inne i skøyteskoen.

Om man synes at skøytene er kalde på bena, så er det bedre med et trekk utenpå.

Hjelm

Hjelm er påbudt for alle som går på skøyteskolen og alle aspiranter inntil man har bestått test 3.

En lett sykkelhjelm eller ishockeyhjelm kan brukes.

Pass på at hjelmen sitter ordentlig på, så den ikke detter av ved fall. Man kan bruke en tynn lue under hjelmen, men hjelmen skal ikke sitte på toppen av luen.

Knebeskyttere

Til nybegynnere og aspiranter anbefales knebeskyttere som brukes i håndball. Man får kjøpt de på vanlige sportsbutikker.

Treningsklær

Det anbefales lette og ledige klær. Man får kjøpt masse fine og dyre skøyteklær men det er ikke nødvendig til å begynne med. Det er kuldegrader på isen, men ungene holder varmen når de er i aktivitet, så boblejakker eller dunjakker er ikke nødvendig.

På overkroppen anbefales en genser og en fleesejakke.

Strikkede vanter på hendene. Det anbefales å ha med 2 par, fordi vantene blir våte når de tar i isen.

På bena kan man ha en stilongs med skibukse eller tights over. Smale olabukser blir for stive og anbefales ikke. Buksene skal utenpå og ikke ned i skøytestøvlene.

Se på hva de eldre jentene bruker.

Kunstløpkjoler

Kunstløpkjoler brukes kun på stevner.

Det er ikke nødvendig med kunstløpkjoler før man begynner å gå stevner i oppvisningsklassen. Dette vil si etter at man har bestått test 3.

Det holder med en kjole i oppvisning og cubs.

Ballett

Til ballettreningen brukes det gymsokk.

Barmarkstrening

Til barmarkstreningen brukes det joggesko. Barmarkstreningen kan være inne i garderoben, på tribunen i ishallen, eller ute i sommerhalvåret.

I gymsalen på Tærud skole må det brukes rene joggesko for bruk i hall, som på en vanlig skole.

Skøytebag Skøytebag Skøytebag Skøytebag Skøytebag Skøytebag med plass til skøyter på sidene. Klikk for større bilde.

Linker til skøyter og utstyr

Dette er leverandører som er uavhengige av klubben og bare tips for at nybegynnere lettere skal finne utstyr og se hva som finnes.

Skøyteshop, Tønsberg

Min skøyte, Bærum

Jennings, Norge

Tinas konståkningsshop, Sverige

Bestbuyfigureskating, USA

Kinzie´s Closet Figure Skating Store, USA

Bestille skøyter og utstyr fra utlandet

Det finnes mye fint utstyr og mange leverandører på nettet. Det er muligheter for gode handler om du har kunnskap om hva du vil ha og leverandører du kan stole på.

Når du bestiller varer fra en utenlandsk nettbutikk, må du i de fleste tilfeller betale merverdiavgift på 25 prosent når varen kommer til Norge. Handler du klær, må du også betale toll.

Feilkjøp fra utlandet kan blir dyrt og vanskelig å bytte. Norske forbrukerrettigheter gjelder ikke ved import fra utlandet.

Før bestilling fra utlandet bør du sjekke valuta, fraktkostnad og tollregler.

Postens importkalkulator.

Tollvesenets informasjon om netthandel.

lagt til handlevogn